fredag 23 februari 2024

MINDRE SOCKER OCH SALT - GÖR DIN EGEN TOMATKETCHUP , 2 SMÅ BURKAR .

 


                      HEJSAN !


Prova det här , någon gång när DU har tid och lust .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 rödlök

3 vitlöksklyftor

1 röd chili - kan uteslutas

2 - 3 msk olivolja

2 kryddmått  riven ingefära

3 kryddnejlikor

1/2 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

500 g tomater

500 g krossade tomater

3 dl vatten

1 kruka basilika

1 dl rödvinsvinäger

1 dl rörsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SKALA och finhacka lök och vitlök .

Kärna ur chilin och ta bort hinnorna .

Finhacka chilin .

2,  HETTA upp oljan i en kastrull och fräs

lök, vitlök, chili och ingefära .

Tillsätt nejlikor, salt och peppar och låt 

puttra, i ca 10 minuter .

3,  TÄRNA tomaterna och vänd ner dem 

tillsammans med krossade tomater och vatten .

Låt koka tills halva mängden vätska återstår ,

25 - 30 minuter .

Ta kastrullen från plattan och tillsätt basilikablad .

Mixa .

4,  TILLSÄTT vinäger och socker och koka samman

till önskad konsistens .  Smaka av ketchupen .

*det gick hem till alla  vid matbordet , stora som små .*

LYCKA TILL !