söndag 11 december 2011

HOV-KAKOR.

Jättegoda mmm,de smälter i munnen.

200g florsocker
300 g smör
450 g vetemjöl

Så här gör DU:
SMULA ner smöret i mjölet,
tillsätt socker och rör
samman degen,
rör inte för kraftigt.
RULLA degen i ca 3 cm tjock
rulle och lägg i kylskåpet
tills degen kan skäras i
tunna skivor.
LÄGG skivorna på bakpapper
och GRÄDDA i 200 grader ca 6 min.

GOD-JUL!

KLENÄTER. 40 ST.

Det här är ett MÅSTE på vårat
kaffedoppa på JUL.

3 ägg
160 g socker
150 g smör
1 tsk kardemumma
skal av 1 citron
1/2 dl grädde
500 g mjöl

Så här gör DU:
VISPA ägg och socker pösigt.
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda det svala smöret,
rivet skal av 1 citron och
stött kardemumma ner i ägg/
sockerblandningen.
TILLSÄTT grädde och arbeta in
mjölet.
LÅT degen vila på kallt ställe
ett par timmar.
KAVLA ut halva (eller mindre) degen
åt gången och kavla tunt.
Sporra degen i 2 cm breda och
10 cm långa remsor.
Skär eller hellre sporra degen i
DIAGONALA rutor och gör en skåra
i mitten på varje ruta.
TRÄD rutans ena spets genom hålet
så att klenäten gör ett omslag.
KOKA klenäterna gyllenbruna i
KOKOSFETT  och låt dem droppa av
på hushållspapper.

OBS!
ANVÄND INTE en alltför stor kastrull
när DU smälter fettet.(det kan skvätta)
(KOKA bara 2-3 klenäter i taget.
Vänd dem en gång under kokningen.
FRITERINGSTIDEN mellan 1-2 min.

TAG DET FÖRSIKTIGT MED DET
VARMA KOKOSFETTET!
HA  ALLTID  GRYTANS  LOCK I 
NÄRHETEN  NÄR  DU  FRITERAR.
DETTA  OM  DET  SKULLE  TA  ELD
I  OLJAN, DÅ  KVÄVER  DU  ELDEN
 SNABBT  MED  LOCKET.

Ingen JUL utan denna mmm...
goda kaka.

ALL LYCKA TILL.
GOD-JUL!