söndag 13 december 2020

CHOKLADBRÖD, CA 100 ST.



                                      HEJSAN  !

NÄR  TOBIAS  var  5  år,  blev  han  stört-förälskad  i  dessa  chokladkakor  !
Nu  är  han  en  vuxen  man ,  men  gillar  kakorna  som  förr !
TUNNA,  spröda  chokladkakor  strödda  med  hackad  mandel  och  pärlsocker  -
det  är  JULKAKAN  framför  andra  i  många  familjer .

Degen  ska vara  kall  när  den  kavlas  ut  vilket  går  lättast,  om  man  bara  tar  lite  i  taget .

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g  smör / margarin
200  g  strösocker
300  g  vetemjöl
1  ägg
4  tsk  kakao
1/2  msk  vaniljsocker 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ARBETA  ihop  alla  ingredienser  till  en  smidig  deg 
och  låt  den  vila  kallt  50  minuter .
KAVLA  ut   degen  tunt  (ta inte hela på en gång )  och
ta  ut  kakor  med  mått .
PENSLA  med  uppvispat  ägg  och  doppa  kakorna  i
pärlsocker  och  hackad  mandel .
LÄGG  kakorna  på  bakpappersklädd  plåt  och  GRÄDDA 
kakorna  i  200  grader  ca  8  minuter .

 Ca  100  kakor  av  hela  degen  .

GOD JUL !

BRYSSELKÅLSSALLAD , 6 P0RT.




                                  HEJSAN !

Denna  måste  Ni  smaka  ,  så  himla god !
Kanske  inte  så  vanlig nu,  - men  på  julbordet  är  den  finemang !
Till  skinka, korvar , brunkål  och  Janssons  frestelse.

HÄR ÄR RECEPTET  :
500 g  färsk  brysselkål
2  stora  gröna  syrliga  äpplen
1/2  dl  hasselnötter ,  rostade
1 /2  dl  skållade,  rostade  mandlar
3  msk  smör/margarin
1  dl  sultan-russin
1 dl  slätbladig  persilja
2  msk  färsk  timjan
1  citron,  saften
1/2  citron, skalet
1  msk  färsk  ingefära
GARNERING :
kryddgrönt
citron  blandat med ingefära = citronzest
granatäppelkärnor

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
ANSA  KÅLEN  och  koka  den i  lättsaltat  vatten ,
ca  10  minuter .   LÅT  rinna  av .
SKALA ,  kärna  ur  och  skär  äpplena  i  tunna  skivor.
Grovhacka  nötterna  och  mandlarna .
HETTA  UPP  matfettet  i  en  stekpanna  och  värm  upp
nötter,  mandlar,  russin,  persilja,  timjan,  äppelskivor
och  brysselkål .  PRESSA  ner  citronsaft,  tillsätt  rivet
citronskal  och  riven  ingefära .
FÖRDELA  salladen  i  en  skål .  GARNERA  med 
kryddgrönt,  citronzest  och  granatäppelkärnor .

mmm...!

GOD  JUL !


FASTER INGEGÄRDS , GLASMÄSTARSILL , CA 4 PERS.





                                     HEJSAN  !

Den här  sillen  är  riktigt  god, med mera grönsaker i än den förra .

SILLEN  behöver  stå  och  dra  i  två  dagar  före  servering .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
10  SILLFILE'ER
10  krossade  kryddpepparkorn
2  lagerblad
1  rödlök
2  morötter

LAG :
1  dl  ättikssprit , 12 %
2  dl  strösocker
3  dl  vatten

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  lagen  tillsammans  med  kryddpepparkorn 
och  lagerbärsblad .  KOKA  tills  sockret  löser  sig .
SKALA  och  skär  rödlök  och  morötter  i  tunna  skivor .
SKÖLJ  av  sillen  och  skär  i  mindre  bitar .
VARVA  sill, lök  och  morötter  i  en  burk .
HÄLL  över  lagen  och  låt  stå  i  två  dagar ,  innan  servering .

GOD  JUL !


FARMORS KRYDDSILL, 4 PERS.




                                     HEJSAN !

DEN  här  sillen  behöver  stå  och  dra  i  lagen  i  minst  
ett  dygn  före  servering .
mmm... !   himla  gott .

10  SILLFILE'ER
2  gula  lökar
1  knippe  finhackad  dill
10  kryddpepparkorn

LAG  :
1  dl  ättikssprit,  12 %
2  dl  strösocker
3  dl  vatten 

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
KOKA  upp  lagen  tills  sockret  löst  sig .
Låt  svalna .
SKÄR  sillen  i  mindre  bitar .
Skala  och  skär  löken  i  tunna  skivor .
Finhacka  dillen .
VARVA  alla  ingredienserna  i  en  burk .
Häll  över  lagen  och  låt  stå  i  minst  ett  dygn .

GOD  JUL !