söndag 5 november 2017

RÅGKROSSBRÖD 4 BRÖDKAKOR .



                     HEJSAN !

Det  här  är  ett  bröd  med  hela  korn,  - gott  att  tugga  på .

DET  HÄR  BEHÖVER  DU :
2  dl  rågkross ,
2  dl  vatten ,
3  dl  kallt  vatten ,
50 g  jäst ,
2  msk  olja  eller  flytande  margarin /smör,
1 1/2  tsk  salt ,
ca  10  dl  vetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  rågkross  och  2  dl  vatten .
Häll  över  blandningen  i  en  degbunke,
häll  på  3  dl  kallt  vatten .
Låt  blandningen  svalna  till  37  grader .
Smula  ner  jästen  och  rör  tills  den  har
löst  sig .
TILLSÄTT  matfett, salt och  arbeta  in  mjöl
tills  degen  känns  smidig .
Låt  jäsa  minst  en  halvtimme .
Sätt  ugnen  på  225  grader .
TA  upp  degen  och  arbeta  den  på  mjölat
bakbord .
Dela  degen  i  fyra  delar  och  platta  ut  varje
del  till  en  rund  kaka .
LÄGG   på  plåt  med  bakplåtspapper .
Låt  bröden  jäsa   övertäckta  20 - 30 minuter.

GRÄDDA  mitt  i  ugnen  15 - 20 minuter .

Låt  brödet  svalna på  bakduk .

LYCKA  TILL !

SÅS PÅ FINA BÄR 4 PORT.




                                  HEJSAN !

Det  här  var  himla  gott,   till  gammaldags  vaniljglass .

En  vackert  röd  sås  att  servera  till  fruktsallad,  glass  eller 
dessertkaka .

SÅ  HÄR   GÖR  DU :
MIXA  4  dl  frysta  eller  färska  jordgubbar .
Tillsätt  ett  par  msk  socker  och  saften  av
en  halv  citron .
Självklart  går  det  även  att  använda  andra  fina  bär .

LYCKA  TILL !

FLÄSKFILE' FYLLD MED PERSILJA OCH PARMESAN 4 PORT.



                        HEJSAN !

mmm...  himla  gott  att  göra  den  här  fyllningen .

Du  kan  gärna  servera  FILEN  på  färska 
spenatblad  eller  den  gröna  sallad  som  är  bäst
för  säsongen .
Kycklingbröst   smakar  också  utmärkt  med  denna
fyllning .

DET  HÄR   BEHÖVER  DU :
400  g  FLÄSKFILE' ,
1  dl  finskuren  persilja ,
1/2  dl  färsk -riven  parmesanost,
1/2  tsk  salt ,
peppar ,
1  fint  hackad  vitlöksklyfta ,
tandpetare ,
1- 2  msk  smör/margarin ,
till  stekning .

PUTSA  FILEEN  och  skär  en  längsgående  skåra
i  den .
Blanda  persilja,  parmesan,  salt,  peppar  och  vitlök .
Lägg  fyllningen  i  FILEEN .
"Sy"  igen  FILEEN  med  tandpetare .
VÄRM  matfettet  i  en  stekpanna .
Bryn  köttet  runt  om  tills  den  får  fin  färg .
Häll  lite  vatten  i  pannan  och  låt  puttra , 
gärna  under  lock,  tills  FILEEN  är  genomstekt .
Det  tar  15 - 20  minuter .
SERVERA  gärna  direkt  .
Men  på  BUFFE'BORDET  blir  den  perfekt  att 
servera  kall  tillsammans  med  nybakat  bröd  och
potatissallad .

SMAKLIG  MÅLTID !