fredag 22 augusti 2008

HÖNSFÄRSBIFFAR. 2 PORTIONER.

200 g kokt Hönskött
utan skinn och ben.
50 g purjolök fint strimlad
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm paprikapulver
1 krm riven muskotnöt
1/2 -1 dl mjölk
2 msk potatismjöl

Så här gör Du:
Kör köttet i en mixer.
Blanda hönsfärsen med den strimlade purjolöken.
Krydda.
Arbeta färsen smidig och späd med lite mjölk
Tillsätt potatismjöl och så mycket mjölk
att färsen blir lagom i konsistensen .
Forma 4 - 6 biffar och stek dem på bägge sidor
i en stekpanna.
Låt dem eftersteka på svag värme 5 - 7 min.
Klart.

Det är gott med råris till .

KOKT HÖNS .

Har Du provat kokt höns någon gång?
Om inte prova nu.

1 höna
1/2 msk salt
1 gul lök
1 lagerblad
6-8 vitpepparkorn
3 kryddpepparkorn
några persiljekvistar
vatten.

Så här gör Du:
Drag skinnet av fågeln och lägg
den i en kastrull.
Tillsätt så mycket vatten att det täcker.
Koka upp och skumma väl. (ta bort skummet som blir när det kokar)
Tillsätt övriga ingredienser och
låt sakta koka under lock ca 1 1/2 - 2 timmar
tills köttet lossnar från benen .
Låt buljongen kallna och tag bort fettkakan.
Dela hönan och mät upp i portioner.

På 1 hel höna kan Du göra Hönsgratäng ,
Kryddad Hönsgryta, mustig Hönssoppa.
eller hönsfärsbiffar.

Låt fantasin flöda.

APRIKOS CHUTNEY 4 PORT

Det här är gott, det vet jag.

1 gul lök
100 g torkade aprikoser
1/2 röd spansk peppar
2 msk smör&rapsolja citron
1 dl apelsinjuice
2 msk farinsocker

Så här gör Du:
Skala och hacka löken.
Strimla pepparn.
Fräs i smör & rapsoljan .
Rör i aprikoser,peppar, juice och socker.
Koka på svag värme utan lock ca 10 min.
Låt svalna och häll upp i en burk.

Jättegott till kötträtter.

TURKISK YOGHURT

Hej nu är jag tillbaka igen efter en del turer på sju.....

prova detta!
Turkisk yoghurt
aprikoser i små strimlor
rostad flagad mandel
Blanda ihop och använd till
grillat eller lax .

Receptet kommer från min syster
hon säger att det är smarrigt.

Jag har inte provat detta själv
men prova Du.