torsdag 30 mars 2017

SPÄTTABÖRSAR 4 PORT.



           HEJSAN !

LÖRDAGS - MIDDAG ,
Allt som oftast  äter vi den här  och  NJUTER,
mmm...underbart !

HÄR ÄR RECEPTET :
6  STORA  SPÄTTAFILEER ,
salt,
peppar ,
1 burk stuvade champinjoner ,
4 halvcentimetertjocka  skivor  GREVE'OST ,
vetemjöl ,
uppvispat  ägg ,
ströbröd ,
matolja ,
2 hackade  tomater ,
½ fiskbuljongtärning ,
1 dl vitt  vin eller matlagningsvin,

GARNERING :
Dillvippor .

SÅ HÄR GÖR DU :
SALTA  och peppra fisken .
Fördela  den kalla stuvningen  direkt från burken  på fisken
och  lägg en ostbit på varje .
VIK  ihop  till "börsar " och lägg dem i en ugnssäker  form .
Strö  lite vetemjöl över varje fiskbit så att det täcker .
Pensla  med uppvispat ägg, strö över ströbröd och häll lite
olja över .
Strö  tomathacket mellan fiskbitarna .
PUTTRA  ihop söndersmulad fiskbuljongtärning och vitt vin
i mikron tills drygt hälften återstår .
Slå  sedan försiktigt vätskan ovanpå tomaterna (inte på fiskens yta ) .
Sätt  in fatet  på 225  grader i vanliga ugnen i ca 10 minuter eller
tills fiskytan fått färg  och osten börjat smälta och fisken är fast och vit.
GARNERA MED :
Dill  och servera med pressad potatis och spenat .

SMAKLIG  MÅLTID !



KRYDDIG GRÖNSAKSGRYTA 4-5 PERS.



        HEJSAN !

Denna gillar jag - den är verkligen kryddstark,
smaka  Du  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET:

3 morötter,  ca 400 g
2 squasher,  ca 400 g
1 aubergine, ca 400 g
lite matolja ,
2 msk riven kokos ,
1 tsk curry ,
1 tsk mald koriander,
½ tsk mald fänkål ,
1 kanelstång ,
5 dl grönsaksbuljong ,
3 dl kokta linser, gärna gröna
röda eller gula ,
salt , cayennepeppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  skiva  eller  tärna  morötterna .
Tärna  squash  och  aubergine .
Hetta  upp  oljan  i  en  gryta  och  fräs  kokosen
tillsammans  med  kryddorna  på  medelstark värme
några  minuter  tills  kokosen  är  gyllengul .
TILLSÄTT  grönsakerna  och  buljongen .
Sjud  under  lock  ca  20  minuter  tills  grönsakerna
mjuknat.  Lägg  i  linserna  och  smaksätt  med  salt
och  cayennepeppar .
Ett  surdegsbröd är gott till .

LYCKA TILL !

VARM BÖCKLINGRÖRA MED GRÄSLÖK OCH RÄDISOR 4 PERS, mmm...



              HEJSAN !

HÄR ÄR EN RIKTIG "SMALIS" mmm... himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  g  skinn- och  benfri  böckling ,
1 ½ dl kesella ,
½- 1 dl finhackad  gräslök ,
4  msk finhackad  schalottenlök
eller  gul  lök,
peppar ,
12 rädisor
sallad

SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA  böcklingen eller kör i mixer matberedare
tillsammans  med  kesella, gräslök  och  lök.
Smaksätt med  nymalen  peppar.
Forma  till  bollar  och  servera med  rädisor  och
sallad  till nybakad  potatis.
300 kcal ,  7 g fett .

LYCKA TILL !

BRANTEVIKSSILL . mmm....


               HEJSAN !

Det här är den godaste av goda ,  - det finns ingen  SILL,  som är så vansinnigt god som den här.
Den  måste Du göra !
mmm... .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 KG SILLFILE'

LAG :
1 dl ättiksprit ,
2 msk salt ,
6 dl vatten ,

INLÄGGNING :
2 hackade gula lökar ,
2 hackade rödlökar ,
40 krossade vitpepparkorn ,
40 krossade kryddpepparkorn ,
1- 2 msk  citronpeppar ,
2 smulade lagerblad ,
5 dl socker ,
1 knippa dill, hackad

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  ättika, salt och vatten i en stor bunke .
Dra skinnet av SILLFILEERNA , lägg dem i ättik-
blandningen och ställ kallt  1 dygn .
Ta upp dem och låt rinna av väl .
BLANDA  samman lök, kryddor, socker och dill
och varva därefter ett lager av lökblandningen , ett
lager sill, ett lager lökblandning, ett lager sill osv.
SLUTA med ett lager lökblandning .
OBS !
Det ska inte vara någon vätska i den här inläggningen .
Låt dra i kylskåpet 3- 4 dygn före servering.

LYCKA TILL !