lördag 31 oktober 2015

LÄTTA BRÖDKAKOR MED FIN SMAK AV KARDEMUMMA.8 ST.

HEJSAN! De här måste Ni smaka, för mig ett barndomsminne, så varsågoda! HÄR ÄR RECEPTET: 100 g SMÖR /MARGARIN, 5 dl VATTEN, 1 PAKET TORRJÄST, 1/2 dl SOCKER, 1 tsk SALT, 1 dl VETEKLI, 1/2 msk FINSTÖTT KARDEMUMMA 2 liter VETEMJÖL. SÅ HÄR GÖR DU: SMÄLT SMÖRET, häll på VATTNET och värm till 45 grader. Blanda TORRJÄST, SOCKER, SALT, MJÖL, VETEKLI och KARDEMUMMA, och tillsätt SMÖRVATTNET. Arbeta samman till en smidig deg. LÅT DEN JÄSA I CA 1 TIMME. ARBETA sedan upp degen på bakbordet. Dela den i 8 delar, som vardera formas till en rund bulle, och kavlas ut till en 1/2 centimetertjock kaka. NAGGA KAKAN på båda sidor och låt jäsa i 30 minuter. GRÄDDA i 275 GRADER ca 5 MINUTER. LYCKA TILL!

LÄCKERBITAR 48 ST.

HEJSAN! Kakorna är överdragna med en läcker KOKOSKRÄM...mmm. HÄR ÄR RECEPTET: 5 ÄGG, 4 1/2 dl SOCKER, 4 1/2 dl VETEMJÖL, 3 tsk BAKPULVER, 2 msk KAKAO, 2 dl VATTEN, 200 g SMÖR/MARGARIN, KOKOSKRÄM: 100 g SMÖR/MARGARIN, 4 dl KOKOS, 2 dl SOCKER, 2 ÄGG, SÅ HÄR GÖR DU: VISPA ÄGG och SOCKER riktigt pösigt. Blanda med BAKPULVER och KAKAO och sikta ner det i smeten. KOKA upp VATTEN, och SMÖR så att det smälter. Rör ner det till sist i smeten, som hälls i en STOR LÅNGPANNA, ca 30x40 cm. GRÄDDA i 200 GRADER tills kakan är nästan färdig, ca 20 minuter. GÖR KOKOSKRÄMEN under tiden. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull och låt det sjuda upp under vispning. BRED krämen över den nästan färdiga kakan och grädda vidare i 225 grader tills krämen har fått fin färg, ca 10 minuter. Det blir 48 stycken. LYCKA TILL!