tisdag 31 januari 2023

BÖNSOPPA & ÖRTKESELLA , 2 PORT. (lunch / lunchlåda)

 


                          HEJSAN  !


Det  här  gillar  jag !

Vad tycker DU ?


HÄR ÄR RECEPTET :

Mumsig soppa med läckert 

krämig örtkesella på toppen .

1 burk  röda  eller  vita  bönor,  400 g

1  rödlök

1 morot 

2 potatisar 

1/2  purjolök

2 tsk flytande smör/margarin

4 dl hackad färsk timjan 

och persilja

salt , och peppar

ÖRTKESELLA :

1 dl kesella  1%

1/2 dl hackad färsk timjan

och persilja

salt och peppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÖLJ bönorna och låt dem rinna av .

Skala lök,  morot  och  potatis, skölj purjolöken .

Skär allt i skivor .

2)  HETTA  upp matfettet i en kastrull och fräs 

grönsakerna .

Späd med buljong  och  låt koka ca 10 minuter .

3)  KÄRNA  ur, skölj och hacka paprikan  .

Blanda ner den och bönorna i soppan .

Låt den koka upp igen  och smaksätt med timjan 

4)  BLANDA till örtkesellan .


SMAKLIG MÅLTID !

FARMORS , GAMMALDAGS LINGONPÄRON , 5 - 6 PERSONER .

 

 

                         HEJSAN  !


Det luktade så gott i köket,  när  farmor gjorde denna efterrätt ,     

 att  få äta efter förrätten ,  mm...väldigt gott ! - med vispgrädde  

och mandelflarn på .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 kg  små fasta päron 

LAG :

1 liter lingon 

4 dl vatten 

5 dl strösocker

1 kanelstång


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SPARA  några lingon till garnering .

Koka  vatten  och  lingon  10 - 12 minuter 

till  saft .

Sila  och  koka  upp  saften  med  socker 

och  kanel  i  en  rymlig  kastrull .

Dra  bort  från  plattan .

2)  SKALA  päronen,  skär  bort  blomfnaset,

men låt gärna  stjälken  vara  kvar .

Sjud päronen långsamt i saften tills  de  mjuknat .

Det tar uppåt 30 minuter .

Låt dem kallna i lingonsaften .

Päronen håller sig  flera dagar i kylen .


LYCKA TILL !



FISKGRATÄNG MED PARMESANOST OCH RÄKOR , 6 - 8 PORTIONER . (middag / bjudning / lunchlåda)

 


                      HEJSAN  !


FRESTANDE  FINA  FISKAR !

Det  här  är  en  praktisk  och  god  "allt i ett " rätt 

med  alla  ingredienser  i  samma  form .

Perfekt  när  man  själv  vill  umgås  med  gästerna .

Gott  att  servera  en  fräsch  grön  sallad  till !


HÄR ÄR RECEPTET :
6 - 8 pers.

10 potatisar

1 äggula

2 dl mjölk

4 msk smör / margarin

salt, peppar

800 g  torskfile'

300 - 400 g  färska eller frysta räkor

2 msk smör

4 dl matlagningsgrädde

1/2 dl vitt vin

2 fiskbuljongtärningar 

200 g parmesanost

1 knippa dill 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA  potatisen mjuk och mosa ihop den

med  äggula , mjölk  och  smör .

Smaka  av  med  salt  och  peppar .

Klicka  ut  moset  runt  om  kanterna  på  en 

smörad  ugnsfast form .

Lägg torsk - fileerna i mitten .

Lägg på  de skalade räkorna och spara några till 

servering .

2)  SMÄLT  lite smör i en kastrull ,  pudra över 

mjölet och vispa runt .

Tillsätt grädde och låt det tjockna .

Häll i vinet / vatten och smula ner buljongtärningarna.

Riv osten grovt och blanda ner hälften i grädden .

Vispa tills osten smält och smaka av så att såsen 

har tillräcklig sälta .

3)  SÄTT ugnen på 220 grader .

Lägg lite dill över fisken och räkorna och häll över

ostsåsen .

Avsluta med att strö över den resterande osten .

Tillaga mitt i ugnen  i  20 - 25  minuter .

Lägg  på  några  dillvippor och några räkor 

vid serveringen .


TIPS !    AV fisk kan man verkligen få till en riktig festmåltid .

En skvätt vin,  riven pepparrot eller en klick rom lyfter rätterna

till oanade smakhöjder .  Men  även till vardags blir fisken 

något alldeles extra med lite vitlök, smakrik ost eller flytande 

honung .

TACK !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !