fredag 5 september 2008

LÖRDAGSKAKAN.

Snabba ryck! Gästerna står för dörren.

50 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl hackade nötter ( eller choklad)
1/2 dl hackade russin
3/4 dl grädde el. mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Så här gör Du:
Smält fettet o´låt det svalna.
Lägg resten av ingredienserna
i en skål och rör om så att
det blir ordentligt blandat.
Häll i det avsvalnade fettet.
Rör om.
Häll smeten i en väl smord
och bröad form och
Grädda i 175 grader
varm ugn i ca 40 minuter.
Prova med en sticka att kakan är färdig.
Stjälp upp den och låt den svalna.
16 skivor.

BJÖRNBÄRSSYLT

1 kg björnbär
750 g syltsocker

Så här gör Du:
Blanda björnbär och syltsocker i en kastrull.
Koka upp under omrörning så att
bären inte bränner fast i grytan.
Koka häftigt i 2 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma.
Låt sylten svalna i 15 minuter.
Häll upp på rena burkar och
sätt på lock .
Förvara svalt.

Enkelt va´.
Lycka till.

BJÖRNBÄRSGLASS 6 PORT.

Nu är det ju sensommartid
prova denna goda efterrätt.

3 äggulor
1 dl florsocker
1/2 liter björnbär
3 dl vispgrädde
ev. 1 msk konjak.

Sås:
200 g björnbär
2 msk vatten
1 dl socker
1-2 msk potatismjöl.

Så här gör Du:
Vispa äggulor och florsocker poröst.
Mosa bären lätt med gaffel
och rör ner i äggsmeten.
Vänd ner vispad grädde
och tillsätt ev. konjak
Häll smeten i en 1 1/2 litersform
och frys i minst 4 timmar.
Koka upp björnbär, vatten
och socker .
Rör ut potatismjöl i lite vatten
och red av såsen.
Låt den få ett uppkok.
Servera glassen med varm björbärssås.

Så här enkelt är det att göra egen Glass.

EXOTISK SÅS för 4 port.

Den här såsen använder jag till Lax.

2 dl creme fraiche
2 tsk röd currypasta
3 msk mango chutney
salt (smaka Dig fram)

Så här gör Du:
Sjud upp ingredienserna
under omrörning
Smaka av och servera
såsen varm till grillad Lax.

Denna sås är faktisk värd att göra.
prova Du också!