lördag 3 oktober 2020

PEPPARBAKAD LAX MED FRÄSCH SALLAD , 6 PERS.




                        HEJSAN  !

KOLLA  DET  HÄR !   -BLANDA  gärna  svartpeppar,  ROSEPEPPAR,
                                         vitpeppar,  grönpeppar  och  pepparmix .

Alltid  kul med lite nya smaker,  - smaka  själva !
Om DU inte gillar  kombinationen , pröva med några .

HÄR ÄR RECEPTET :
600  G   LAX i  BIT
1 DL BLANDADE HELA PEPPARKORN 
1 MSK FLINGSALT
1 MSK RAPSOLJA  ELLER
ANNAN NEUTRAL OLJA

FÄNKÅLSSALLAD :
1 FÄNKÅL
2 APELSINER
2 BLODGRAPEFRUKTER
2 LIMER
1 CITRON
GRÖNKÅL ELLER RUCOLA

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  200 grader .
LÄGG  laxen  på  bakpappersklädd  plåt .
MORTLA  pepparn  och  blanda  i  saltet .
KLAPPA  in  oljan  på  laxen   och  strö
över  pepparmixen .
TILLAGA  laxen  i  mitten  av  ugnen  i  
ca  20  minuter .
LÅT  vila  5  minuter  före  servering .
DÅ  blir  laxen  perfekt  krämig .

FÄNKÅLSSALLAD :
STRIMLA  fänkålen  tunt .
FILEA  apelsin  och  blod - GRAPE.
SKÄR  lime  och  citron  i  klyftor .
LÄGG  upp  salladsgrönt,  fänkål och  citrus
på  ett  fat och  SERVERA  tillsammans med 
laxen .

SMAKLIG  MÅLTID  och LYCKA TILL !





DUBBLA KANELSNURROR 24 ST .(FJÄRILS-BULLAR)




                                    HEJSAN !

GAMMALDAGS   KANELBULLAR  .

HÄR ÄR RECEPTET :
VETEDEG :
50  G  JÄST
2 DL KALL MJÖLK
100 G SMÄLT SMÖR
AVSVALNAT
1-2  MSK  STRÖSOCKER 
1 ÄGG
CA  8  DL  VETEMJÖL

FYLLNING :
100 G MJUKT SMÖR/MARGARIN
5  MSK FLORSOCKER
1/2 - 1  MSK  KANEL
1 TSK VANILJSOCKER

PENSLING :
1  ÄGG,
PÄRLSOCKER

UGN :  250 GRADER 

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  ut jästen i den kalla mjölken  .
TILLSÄTT  smör,  socker, ägg  och  sist  så  mycket  
mjöl  att  det  blir  en  blank  och  lätthanterlig  deg .
KAVLA  ut  en  långsmal  kaka , ca  75x 18 cm .
BLANDA  och  klicka  ut  fyllningen i en sträng 
längs  mitten .  RULLA  ihop  . 
SKÄR  rullen  i  ca  5  cm  tjocka  skivor .
SKÄR  ett  snitt  mitt  på  varje  skiva,  inte  helt igenom .
VIK  ut  som  en  fjäril  på  bakpappersklädd  plåt .
JÄS  ca  1  timma .  PENSLA  med  ägg  strö  på  
pärlsocker .   GRÄDDA  6 - 8 minuter .

SÅ GJORDE FARMOR , FÖRR OM  ÅREN 
NÄR DET VAR DAGS ATT BAKA KANELBULLAR .
OCH VI SMÅFLICKOR FICK STRÖ PÅ PÄRLSOCKRET ,
RIKTIG LYCKA !

LYCKA TILL !

OXFILE WELLINGTON, 4 PORT.






                                       HEJSAN !

FESTLIGT  SÅ  DET  FÖRSLÅR,  BLIR  DET  NÄR 
DET BJUDS  OXFILE  WELLINGTON ,
MEN  DÅ  ÄR DET NÅGOT  ALLDELES EXTRA
SOM  SKA  FIRAS  !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 - 800 G OXFILE'
2 VITLÖKSKLYFTOR
2 TSK CITRONSAFT
SALT, PEPPAR
1 PAKET KYLD  SMÖRDEG,  250 G
1  BURK   CHAMPINJONCREME,  185 G
1 ÄGG

RÖDVINSSKY  :
1  SCHALOTTENLÖK
1  MOROT
2  MSK SMÖR
1  MSK VETEMJÖL
4  DL RÖDVIN
(ALT, Svartvinbärsjuice 
EL,  alkoholfritt  vin)
1 DL VATTEN
1 1/2  MSK OXFOND
1 MSK TOMATPURE'
2 TSK SOJA
SALT, PEPPAR

SERVERING :
POTATISGRATÄNG
UGN : 200 GRADER


SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KROSSA  vitlöken,  gnid  in  köttet  med  citronsaft,  vitlök,  
salt  och  peppar .
BRYN  köttet  runt  om  ca  5  minuter  tills  det  fått  en  brun 
stekyta .
TA  upp  smördegen  på  lätt  mjölat  bakbord .
KAVLA  till  en  lagom  stor  rektangel  som  täcker  OXFILE'N .
BRED  ut  ett  tjockt  lager  CHAMPINJONCREME
( DU  behöver kanske inte hela burken ) över  OXFILE'N .

LÄGG  OXFILE'N  på  smördegen  med  CREME-sidan  neråt .
PENSLA  kanterna  av  smördegen  med  ägg  och  vik  degen
runt  om  FILE'N ,  skarven  ska  vara  på  undersidan .
LÄGG  den  i  bakpappersklädd  långpanna .
PENSLA  degen  med  uppvispat  ägg .
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen 20 - 30 minuter  tills  smördegen
fått en  gyllene  färg .
LÅT köttet  vila  något  innan  det  skärs  upp i  skivor .

RÖDVINSSKY :
SKALA och hacka lök och morot.
FRÄS grönsakerna i smöret ,  strö  över vetemjöl.
TILLSÄTT vin , vatten , OXFOND ,  TOMATPURE'
och  soja .
LÅT såsen koka under omrörning  10 minuter .
SMAKA av med salt och peppar  sila såsen  före  servering .


LYCKA  TILL !