lördag 1 februari 2020

POLENTAPUDDING, 5 - 6 PERS.



                          HEJSAN !

Polentagryn är små gryn som framställs av majskornets  kärna.
Typ  majsmannagryn  kan  man  säga .
Du kan göra gröt, pannkakor eller pudding .
Jag har valt pudding, - eftersom  den  är så himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :
7 dl mjölk
1 1/2 dl polentagryn
4 msk strösocker
1/2 tsk salt
3 ägg
1 dl hackad mandel
2 rivna bittermandlar
eller 2 droppar mandelessens
ca  1 1/2 dl apelsinmarmelad, gärna bitter

SERVERING :
Sylt eller körsbär
vispgrädde eller CREME Fraiche

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 - 225 grader .
KOKA upp  mjölken och vispa i polentagrynen
med socker och salt .
Sjud på svag värme till en gröt. LÅT svalna lite.
KNÄCK äggen  och dela på gulor och vitor.
Rör ner äggulorna i polentagröten, blanda i mandel,
bittermandel eller essens och apelsinmarmelad.
VISPA  vitorna till skum och vänd ner dem för-
siktigt i smeten med lätt hand , lite i taget .
Häll smeten i en smord ugnsfast form och grädda
puddingen i ugnens nedre del 35 - 40 minuter.

SERVERA ljummen med sylt eller körsbär
och vispad grädde eller CREME Fraiche .

Hoppas  att  Ni  gillar detta !

LYCKA TILL !



GAMMALDAGS CHOKLADPUDDING , 6 PERS.



                            HEJSAN !

Den här är lyxigt god !
Ser festligt ut i  glasskål  med spritsade
GRÄDDTOPPAR !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 dl standard mjölk
1 dl maizena
1/2 dl strösocker
1 dl kakao
2 msk vaniljsocker
1 ägg
3 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  mjölk, maizena, socker, kakao och ägg
i en kastrull och vispa det väl .
Låt krämen koka upp och sjud under kokpunkten
medan DU vispar tills krämen tjocknar .
Dra  kastrullen av plattan och smaksätt med vaniljsocker.
HÄLL  upp chokladpuddingen  i en vattensköljd (glas)
- skål  eller i portionsglas.
Strö över lite  strösocker , annars kommer det lätt skinn
på ytan .
Låt puddingen svalna och  ställ sedan i kylskåp 2 - 3 tim.

SERVERA  den kall med spritsade toppar av vispgrädde
och  pudrad kakao på ytan  och  med vispgrädde till .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !



MOROTSBULLAR, matbröd, 10 ST .



                     HEJSAN !

Om du river morot i degen, då får
Du vackert guldgula bullar och
samtidigt ett extra tillskott av A- vitamin.
Goda också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk margarin/smör
2 1/2 dl filmjölk
1/2 tsk salt
1 msk farinsocker
25 g jäst
3 rivna morötter
1 dl vetegroddar
7 dl vetemjöl - BERTE QVARN
GARNERING:
ägg och sesamfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och blanda med filmjölken.
Värm till 37 grader  och häll i en bunke
tillsammans med salt, farinsocker och sönder-
smulad jäst .  Rör tills jästen är helt löst .
Tillsätt de rårivna morötterna, groddar och
vetemjöl .
Arbeta till en smidig deg som får jäsa till sin
dubbla storlek under duk .
TAG upp på mjölat bakbord, arbeta degen och
rulla ut till en längd som skäres i 10 bitar .
Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd
plåt.  Låt jäsa till dubbel storlek .
PENSLA med ägg och strö över sesamfrö .

GRÄDDA vackert guldbruna i 225 grader
mitt i ugnen .  HÅLL KOLL !

LYCKA TILL !