måndag 19 augusti 2019

TERIYAKIMARINERAD LAX MED NUDLAR, 4 PORT.




                      HEJSAN !

mmm.... Så himla gott !

DET finns utmärkta  marinader på flaska, här väljer jag
japansk  TERIYAKIMARINAD  till  laxen .
Det blir en läcker festrätt .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g LAXFILE' utan skinn
1 dl TERIYAKIMARINAD
1 msk riven färsk ingefära  eller
1 tsk malen ingefära
200 g äggnudlar
3-4 salladslökar  i  skivor eller
ca 3 dl strimlad  purjolök
1 fänkålshuvud  i  strimlor
1 röd paprika  i tärningar
1 msk olivolja eller smör & rapsolja
1 tsk salt, malen svartpeppar eller pepparmix
1 dl dill
TILLBEHÖR
1 PÅSE TERIYAKIWOKSÅS.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  laxen  i  2 - 3  cm  stora bitar.
Lägg dem i en skål, häll över marinaden blandad med
ingefära  och vänd försiktigt laxen i marinaden .
LÅT STÅ 5-10 MIN.
KOKA nudlarna enligt beskrivningen.
Förbered  grönsakerna .
Ta bort  den grova rotstocken på  fänkålen.
HETTA  upp  olja  i  en  wokpanna  eller  stor  stekpanna.
Lägg  i  lök,  fänkål  och  paprika .
Woka  ett  par  minuter  eller  tills  grönsakerna  är  knappt mjuka.
BLANDA  ner  nudlarna .

LYCKA  TILL !

CITRONKYCKLING i LERGRYTA , 3-4 PERS.



                 HEJSAN !

Det här är kycklingrätten  som nästan lagar sig själv
medan man pysslar med annat .
Och nästan den enda kyckling man kan äta skinnet på ,
eftersom det bara blir en läcker fettfattig och knaprig yta.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kyckling
1 citron
salt
svartpeppar
oregano
soja
SÅ HÄR GÖR DU :
KRYDDA  kycklingen inuti med salt , peppar  och  oregano.
Pensla fågeln utanpå med soja och lägg den i lergrytan ,
SOM INTE SKA VARA BLÖTLAGD INNAN .
Picka många små hål på citronen  och lägg inuti kycklingen.
PÅ med locket och sätt in i KALL UGN .
SÄTT värmen på 200 grader  och låt lergrytan stå inne ca 90 min.
NÄR kycklingen är klar ligger den knaprigt gyllenbrun badandes
i fettblandad  citronsky, (som det är klokt att avstå ifrån)
GOTT med grönsallad till .

LYCKA TILL !


KYCKLING MARENGO, 4 PORT.



                   HEJSAN !

KYCKLING MARENGO,  är ett gammalt välkänt recept
som lär ha kommit till vid "SLAGET vid MARENGO"
då NAPOLEONS kock gjorde som Kajsa Varg tog vad
han hade .  Gott är det i alla fall !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 hel kyckling eller
4 kycklingbröst
1 msk olja
1- 3 krossade vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 burk krossade tomater
200 g champinjoner
dragon, salt, svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
TA bort skinnet från kycklingen.
Om Du använder en hel kyckling så dela den i 8 delar.
BRYN kycklingdelarna i oljan i en gryta .
Pudra över mjölet och slå sedan på tomatkrosset och vinet.
KRYDDA med vitlök, dragon, salt och peppar .
LÅT sjuda ca 30 minuter under lock.  Blanda ner
champinjonerna så att de får puttra med under de sista min.
SKA enligt traditionen serveras med vitt bröd - fast det
var ju långt innan fibrerna uppfanns .
RIS är också gott till .

LYCKA TILL !