lördag 2 september 2023

FINSKA PINNAR , 50 ST.

 

                      HEJSAN !


SMÅTT och GOTT  till  KAFFET  !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör eller margarin

4 msk strösocker

3 - 6 bittermandlar

4 - 41/2 dl vetemjöl

GARNERING :
1 äggvita 

pärlsocker

hackad sötmandel .


SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfettet mjukt .

Tillsätt sockret och den skållade, skalade

och malda mandeln .

Rör ner mjölet och arbeta ihop till en fin deg .

Slå in degen i i folie och låt den vila på kall plats 

minst 1 timme .

RULLA ut degen till fingertjocka längder .

Lägg dessa tätt intill varandra .

Pensla med den lätt uppvispade äggvitan.

Strö på pärlsocker och hackad mandel .

SKÄR längderna i 4 cm långa bitar och lägg

dem på bakpappersklädd plåt .

GRÄDDA i 200 grader ca 10 minuter .

LYCKA TILL !


LÄTTA HAVREKAKOR MED NÖTTER CA 30 st .

 


                    HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör / margarin

4 dl havregryn

1 1 /2 dl strösocker

2 äggvitor 

30 st hasselnötskärnor 

SÅ HÄR GÖR DU :

Smält matfettet .

Blanda havregryn och socker och 

häll över det avsvalnade matfettet .

Blanda väl .

Vispa vitorna till hårt skum och vänd

försiktigt ner dem i smeten .

Klicka ut kakorna på bakpappersklädd

plåt .

Tryck ner en nötkärna i mitten .

GRÄDDA i 175 grader ca 7 minuter.


LYCKA TILL !

ADELSNÄSFORMAR ca 25 ST .

 

                     HEJSAN  !


ÄR  små  mandelformar fyllda  med  en  god chokladkräm 

passar  både  på  kaffebordet  och  som  dessert  efter en 

god middag .

Vispad grädde smakar gott till .

VARSÅGODA ,


HÄR ÄR RECEPTET :

FORMAR ,

150 g smör / margarin

3/4 dl strösocker

3 bittermandlar

50 g sötmandel

3 dl vetemjöl

KRÄM :
2 msk vatten

2 msk socker

1 äggula

50 g mjukt smör

50 g mörk blockchoklad 

smält i 2 msk starkt kaffe,

1/2 tsk vaniljsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

 RÖR smör och socker.

Mal mandeln och tillsätt den 

tillsammans med mjölet .

 ARBETA degen smidig och tryck 

ut den i väl smorda veckade formar .

Grädda kakorna tills de är ljusgula,

12- 15 minuter i 175 grader varm ugn.

 Stjälp  upp dem , när de svalnat något .

 FYLL formarna med krämen och 

SERVERA  med vispad grädde .

Koka vatten och socker till krämen 

i 2 - 3 minuter.

Låt svalna lite och tillsätt gulan .

Vispa krämen tjock och pösig , klicka

i smöret under vispning .

TILLSÄTT den smälta chokladen och

vaniljsockret .

LYCKA TILL !