torsdag 28 september 2017

MANDEL- OCH BLÅBÄRS- CHEESECAKE . 10 BITAR .


     

                   HEJSAN !

En  riktigt  somrig  cheesecake  med  mandelbotten
och  blåbär .
Kanske  är  sommaren  slut ,  men  vi  gör  den  ändå !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

BOTTEN :
1  påse  små  mandelbiskvier (150 g)
50 g  smör,  smält
200 g  PHILADELPHIAOST ,
1  dl  florsocker ,
3  dl  vispgrädde ,
2  dl  BLÅBÄRSSYLT ,

GARNERING :
blåbär ,  rostade  mandelspån .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KROSSA  biskvierna  fint  i  en  mortel  eller 
matberedaren .
Blanda  med  smöret .
Tryck  ut  i  en  tårtform  med  löstagbar  kant
ca  24  cm  i  diameter.
STÄLL  KALLT.
Rör  samman  ost  och  florsocker  försiktigt .
VISPA  grädden  och  vänd  försiktigt  ner  den
i  ostblandningen .
Vänd  ner  blåbärssylten  lite  slarvigt  och  klicka
ner  smeten  i  formen .
STÄLL  KALLT  ETT  PAR  TIMMAR .
Lossa  tårtan  försiktigt .
GARNERA  med  blåbär  och  rostade  mandelspån .

LYCKA  TILL !

FASTERS AMERIKANSKA GÖMMOR 50 ST.



                       HEJSAN !

DETTA  ÄR  KAKOR  ATT  ÄLSKA .
Du  kan  variera  fyllningen  och  göra  dem  festligare
med  blockchoklad  eller  glasyr,  men  smaken  är  bäst
som  den  är.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250 g smör ,
2  dl  farinsocker ,
2  dl  strösocker ,
2  tsk  vaniljsocker ,
2  ägg ,
2  dl  godis-hack,  nötter, mandel, russin, valnötter, fikon
6  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
1  krm  salt ,
1  msk  kakao ,
GARNERING :
50  g  mörk  blockchoklad,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  SMÖR,  farin- ,  strö-  och  vaniljsocker  poröst .
Tillsätt  ett  ägg  i  taget  och  rör .
Rör  ner  2  dl  av  nötter,  mandlar,  russin  eller  vad 
DU  tycker  om .
Blanda  mjöl,  bakpulver,  salt  och  kakao  och  arbeta
in  i  smeten .
KLICKA  ut  på  bakplåtspappersklädda  plåtar .
GRÄDDA  i  175  grader  ca  15  minuter .
Låt  svalna  på  galler .
SMÄLT  BLOCKCHOKLADEN  och  ringla  den  över
kakorna .
Himla  goda .

LYCKA  TILL !



FARMORS HAVREKAKOR . 45 ST.



                      
                     HEJSAN !

De  här  gammaldags  havrekakorna  är  riktiga  höjdare
och  lätta  att  baka .
Jag  minns  att  min  farmor,  slängde  ihop  dem  på  ett  nafs .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250  g  smör ,
5  dl  havregryn ,
1 1/2  dl  vetemjöl ,
1 1/2  dl  strösocker ,
1/2  tsk  bikarbonat ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SMÄLT  SMÖRET  och  låt  det  svalna .
Blanda  de  torra  ingredienserna  i  en  skål .
Rör  ner  det  smälta  smöret  och  låt  stå  ett
par  timmar .
KLICKA  ut  degen  ganska  glest  på  bakplåts-
papper .
GRÄDDA  i  175  grader  ca  10  minuter .

Visst  är  det  väl  gott  att  ha  något  litet  till  kaffet ?

LYCKA  TILL !