söndag 5 februari 2017

KRYDDTOPPAD KASSLER . 4 PERS,




             HEJSAN !

Jag tar ett recept till med Kassler och det här är riktigt, riktigt gott.
Då har jag POTATIS  och  SQUASHKLYFTOR till .
VARSÅGODA.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kassler i skivor ,
KRYDDTOPPING :
1 röd paprika,
1 schalottenlök.
2 skivor vitt bröd ,
1 dl finklippt persilja,
2 msk färsk klippt timjan,
1 vitlöksklyfta ,
2 msk smör/margarin,

TILL SERVERING :
Potatis- & Squashklyftor,

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA  och  kärna  ur  paprikan .
Hacka  löken  grovt .
Kör detta  och  resten  av  ingredienserna  till  TOPPINGEN
i  en  matberedare .
PUTSA  kasslern  och  skär  i  cm- tjocka  skivor.
Lägg  dem  i  en  smord  ugnssäker  form .
Fördela  TOPPINGEN  på  kasslern.
GRATINERA  mitt  i  ugnen  i  225  grader i  ca  10  min.

SERVERA  med  potatis- & squashklyftor.

HÄR ÄR RECEPTET :
6- 8 potatisar ,
1 SQUASH ,
5 msk olivolja,
salt  och  peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BORSTA potatisen  och  torka  av  den.
Skär  den  i  klyftor .
Skär  squashen i  bitar.
LÄGG  potatisen i  en  plastpåse  och  häll  på  oljan .
Knyt  ihop  påsen  och  vänd  runt  så  att  oljan  för-
delar  sig  runt  potatisklyftorna .
Stjälp   upp  potatisen  i  en  liten långpanna .
STEK  potatisen  i  ugnen  ca  15  min .
Rör  om  då  och  då .
Ta  ut  pannan,  tillsätt  squashen  och  stek  ytterligare
10 - 15  minuter.
Salta, peppra  och  rör  om .

SERVERA till den KRYDDTOPPADE  KASSLERN .

LYCKA  TILL !


KASSLER MED TÄCKE.... 4 PERS.



            HEJSAN  !

Gillar  Ni  kassler ?
Ibland  är det gott ,  som den här rätten .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6 skivor formfranska ,
1 tsk timjan  eller 3 kvistar färsk,
1 knippe persilja ,
100 g  vitlöksost,
1 äggula ,
600 g benfri kassler ,
1 msk ströbröd ,
SÅS :
1½ dl CREME Fraiche,
1 ½ dl färdig Bearnaisesås ,
1 tsk senap,
salt, citronpeppar,

SÅ HÄR GÖR DU :
KANTSKÄR  brödet  och  smula  ner  det  i  en  bunke,
tillsätt  timjan  och  den  fint  hackade  persiljan .
Fördela  vitlöksosten  i  blandningen och  rör till  sist  ner
äggulan .
PLACERA  kasslern  på  ett  ugnssäkert  fat .
Bred  kryddblandningen  över  kasslern  och  sikta  över
ströbrödet  så  att  det  bildar  ett  täcke.
Stek  i  mitten  av  ugnen  i  175  grader  i  ca  40  minuter.
Täck  eventuellt  med  folie  så  att  kasslern  inte  får  för
mycket  färg .
BLANDA  ingredienserna  till  såsen,  smaka  av  med  salt
och  citronpeppar .
Skär  kasslern  i  skivor,  SERVERA med  sås,  lite fräscha
grönsaker och  ris .

SMAKLIG  MÅLTID  !

SURDEGSBRÖD 2 ST, med stuns i smaken .



             HEJSAN !

Ta genvägen med köpt surdeg på burk.
Efter några timmar kan Du mumsa på smakrikt hembakat.
Med lite vatten i ugnen under gräddningstiden  får
brödet en knaprigare skorpa .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk surdeg,  150 g råg-färsk surdeg
25 g jäst,
5 dl vatten ,
1 msk honung,
1 msk olja,
4 dl grahamsmjöl av vårvete,
9-11 dl vetemjöl special ,
2 ½ tsk salt,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKAKA  burken  och  häll  surdegen i en degbunke,
helst  i  en  assistenskål (degen bör helst arbetas i maskin)
tillsammans  med  smulad  jäst  och  vatten.
Rör  om  tills  jästen  löst  sig  .
TILLSÄTT  honung, olja  och  mjölet  lite  i  taget  under
bearbetning  tills  det  blir  en  stabil  och inte kletig deg.
Degen  ska  helst  knådas  i  maskin  i  ca  10  minuter
eller  för  hand  på  bakbordet  i  ca  15  minuter.
Tillsätt  saltet  och  eventuellt salladsmix
= solrosfrön, pumpafrön, pinjenötter,  50 g tillsammans.
Tillsätt  blandningen  i  slutet  av  knådningen.
LÄGG  degen  i  en  mjölad  stor  degbunke, strö  över  mjöl,
jäs  under  plastfolie  i  minst  2  timmar .
STJÄLP  upp  degen  försiktigt  på  mjölat  bakbord  och
arbeta  den  så  lite  som  möjligt .
Dela  degen  i  två  bitar, med  lätt  hand  formas 2  bröd,
som  läggs  på  plåt .
Strö  över  mjöl  och  täck  åter  med  plastfolie , jäs 1 tim.
SÄTT  in  bröden  i  250 - 260  graders  ugn  och  sätt
samtidigt  in  en  form  med  hett  vatten  på  bottnen av ugnen.
SÄNK GENAST TILL  225  GRADER.
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  tills  bröden  fått  fin  färg  efter  30 min.
Låt svalna på galler.

LYCKA  TILL  !