lördag 8 december 2018

GAMLA-MORMORS ISTERKAKOR. 100 ST .




                 HEJSAN !

Spröda  kakor  - mycket godare  än  namnet  antyder !
Osaltat ister  finns  i  mjölk-kylen .

HÄR ÄR RECEPTET :
125  g  smör/margarin
125  g  ister
3  dl  socker
2  äggulor
1  tsk  malen  kardemumma
4  tsk  bakpulver
ca  5  dl  vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst med elvispens degkrokar.
Tillsätt gulorna en i sänder och rör väl .
Blanda de torra ingredienserna och arbeta in dem i degen.
Lägg degen i kylen 1 timma .
TA ut en deg-bit i sänder och kavla den tunt på lätt
mjölat underlag .
Ta ut kakor med mått och lägg på plåt med bakplåtspapper.
GRÄDDA  kakorna  ljust gräddgula  mitt  i ugnen
i 200  grader  ca  5  minuter.  Låt  dem  kallna  på  plåten .

LYCKA  TILL !

HÅLKAKOR MED ANIS & FÄNKÅL, 8 ST.




                         HEJSAN !

Mjuka  brödkakor som är goda till frukost eller på Julbuffen .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g  jäst
6  dl  mjölk,  fingervarm
2 tsk  salt
3/4  dl  ljus  sirap
75  g  smör,  smält
1/2 tsk  mald  anis
1/2  tsk  mald  fänkål
13 - 14  dl  rågsikt

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i  en  bunke.  Tillsätt  mjölken  och rör om
tills  jästen  lösts  upp.
TILLSÄTT  salt,  sirap, smör, anis, fänkål  och  rågsikt, lite
i taget.  Rör  ihop  allt  till  en  smidig  deg  och  knåda  den
kraftigt  i  några  minuter .
LÅT  degen  jäsa  under  bakduk  i  ca  50  minuter .
KNÅDA  igenom  degen  på  mjölat  bakbord .
Dela den i 8  delar  och  forma  dem  till  runda  bullar .
Platta  eller  kavla  ut  dem  till  runda  kakor,  13-15  cm i
diameter  och  gör  ett  hål  i  mitten  ca 3 cm (typ litet glas)
i  diameter. Lägg  dem  på  plåt  med  bakplåtspapper .
NAGGA  brödkakorna  med en gaffel .
Låt dem jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt  ugnen  på  220  grader .
GRÄDDA  bröden  mitt i ugnen  i  11- 13 minuter.
Låt de svalna  på ett  galler  under  bakduk .

LYCKA TILL !


FISK UNDER MANDELTÄCKE, 2PERS.




                     HEJSAN !

mmm...så gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g vit  fisk,  t ex torsk
salt å peppar
1 1/2 msk smör & rapsolja
1 msk ströbröd
50 g mandelspån
SERVERA med kokt potatis,
gröna ärtor, limeklyftor
GARNERA med dillkvist
UGN :
200 grader
SÅ HÄR GÖR DU :

DELA fisken i 2 bitar och lägg  dem i två smorda ugns-formar.
Salta och peppra på fisken.
BLANDA matfett,  ströbröd och mandelspån i en skål och bred
blandningen över fisken .
Tillaga mitt i ugnen, ca 10 min. Servera med kokt potatis, gröna
ärtor och limeklyftor .Garnera med dillkvist.

SMAKLIG MÅLTID !