lördag 8 december 2018
GAMLA-MORMORS ISTERKAKOR. 100 ST .
HEJSAN !
Spröda kakor - mycket godare än namnet antyder !
Osaltat ister finns i mjölk-kylen .
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/margarin
125 g ister
3 dl socker
2 äggulor
1 tsk malen kardemumma
4 tsk bakpulver
ca 5 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst med elvispens degkrokar.
Tillsätt gulorna en i sänder och rör väl .
Blanda de torra ingredienserna och arbeta in dem i degen.
Lägg degen i kylen 1 timma .
TA ut en deg-bit i sänder och kavla den tunt på lätt
mjölat underlag .
Ta ut kakor med mått och lägg på plåt med bakplåtspapper.
GRÄDDA kakorna ljust gräddgula mitt i ugnen
i 200 grader ca 5 minuter. Låt dem kallna på plåten .
LYCKA TILL !
HÅLKAKOR MED ANIS & FÄNKÅL, 8 ST.
HEJSAN !
Mjuka brödkakor som är goda till frukost eller på Julbuffen .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
3/4 dl ljus sirap
75 g smör, smält
1/2 tsk mald anis
1/2 tsk mald fänkål
13 - 14 dl rågsikt
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om
tills jästen lösts upp.
TILLSÄTT salt, sirap, smör, anis, fänkål och rågsikt, lite
i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den
kraftigt i några minuter .
LÅT degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter .
KNÅDA igenom degen på mjölat bakbord .
Dela den i 8 delar och forma dem till runda bullar .
Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 13-15 cm i
diameter och gör ett hål i mitten ca 3 cm (typ litet glas)
i diameter. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper .
NAGGA brödkakorna med en gaffel .
Låt dem jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 220 grader .
GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 11- 13 minuter.
Låt de svalna på ett galler under bakduk .
LYCKA TILL !
FISK UNDER MANDELTÄCKE, 2PERS.
HEJSAN !
mmm...så gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g vit fisk, t ex torsk
salt å peppar
1 1/2 msk smör & rapsolja
1 msk ströbröd
50 g mandelspån
SERVERA med kokt potatis,
gröna ärtor, limeklyftor
GARNERA med dillkvist
UGN :
200 grader
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA fisken i 2 bitar och lägg dem i två smorda ugns-formar.
Salta och peppra på fisken.
BLANDA matfett, ströbröd och mandelspån i en skål och bred
blandningen över fisken .
Tillaga mitt i ugnen, ca 10 min. Servera med kokt potatis, gröna
ärtor och limeklyftor .Garnera med dillkvist.
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)