fredag 8 maj 2009

LAXPAJ 4 PORT.

Denna är så mmm , goood .

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten .
FYLLNING :
250 g varmrökt lax
3 ägg
2 1/2 dl matlagnings-
grädde
1/2 dl hackad gräslök
salt o´peppar
ÖRT - OCH ROMSÅS :
2 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
1 dl hackade örter dill ,
persilja och gräslök
2 msk röd stenbitsrom .
UGN : 225 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :
Hacka ihop mjöl , smör och vatten
till en deg gärna i matberedare .
Kavla ut och lägg i en form ,
23 cm i diameter.
Låt stå kallt i 30 min.
Nagga och förgrädda pajskalet i 10 min.
Klipp eller smula laxen i mindre bitar
och lägg i pajskalet .
Vispa ihop ägg , grädde , gräslök,
salt och peppar och häll över laxen .
Grädda i 30 min . tills fyllningen
stannat .
Rör ihop creme fraiche, majonnäs ,
örter och rom och smaka av med
salt och peppar .
SERVERA såsen till pajen tillsammans
med sallat och dillvippa .

SMAKLIG SPIS !

RABARBERMARÄNG . 6 port .

Detta hör väl våren till.

12 digestivekex
1 dl kokosflingor
2 msk farinsocker
75 g smör
RABARBERKOMPOTT :
750 g späda rabarberstjälkar
1 dl strösocker
3 msk vatten
MARÄNG:
4 äggvitor
1 dl strösocker
1 msk hackad mynta .
UGN : 150 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
Smula sönder kexen fint i en matberedare
och blanda med kokosflingor o´farinsocker .
Smält matfettet och häll ner det i kexblandningen .
Arbeta samman till en deg .
Tryck ut degen i en eldfast form .
Skala ev . rabarbern om den är grov.
Skär den i ca 3 cm långa bitar .
Varva rabarber och socker i en kastrull .
Tillsätt vattnet .
Låt kompotten koka på svag värme
tills rabarbern är mjuk ca 10 min.
Häll kompotten över kexbottnen .
Vispa äggvitorna till hårt skum .
Tillsätt socker och vispa på nytt tills
marängsmeten är blank och slät .
Rör ner mynta .
Bred marängmassan över rabarbern
och grädda mitt i ugnen ca 20 min eller
tills marängen har fin färg .
Bjud den ljummen , ev med vaniljglass
eller vaniljsås .

NJUT !

KASSLER MED POTATISSALLAD 1 PERSON.

Detta var så himla gott
det åt jag till lunch idag .

100 g kassler
150 g kokt potatis
120 g tomat
20 g purjolök
4 rädisor
3 tsk kapris
2 msk vinäger
1 msk olivolja
salt o´peppar

Så här gör DU :
Skär potatisen i bitar ,
skiva tomaten o´purjolöken
och dela rädisorna i mindre bitar .
Lägg i en bunke , blanda ner kaprisen .
Häll över dressingen
vinäger , olja, s+ p.
SERVERA med kasslern.

Receptet från början är med kyckling(200 g )
men jag hade ingen tinad o´klar .

KOKOSTOPPAR CA 25 ST.

Detta är väl ljuvligt .

4 dl florsocker
6 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
5 äggvitor
GARNERING :
1 påse cocktailbär
UGN 150 grader

SÅ HÄR GÖR DU :
Sikta florsockret och blanda med kokos
vaniljsocker och äggvitor i en kastrull .
Sjud på svag värme under omrörning
tills smeten släpper botten .
Klicka ut massan på bakpappersklädd
plåt .
Dela cocktailbären och lägg på dem .
Grädda kakorna gyllengula
mitt i ugnen ca 15 min.
Låt kakorna svalna innan
de lossas från bakpappret .

TREVLIG KAFFESTUND .

OSTRULLAR MED BACON. 6 PORT.

Kolla här då´, mmm , så gott att lägga på grillen .

Skär 200 g halloumiost i
18 lika stora bitar .
Fördela 18 färska salviablad
på bitarna .
Skär 200 g skivat bacon
i lagom stora bitar och
linda runt osten och salvian .
Lägg på utegrillen ca 4 min.
Servera genast .

DU kan också grilla i ugnen
på grillvärme ca 4 min .

SMAKA PÅ !