fredag 9 april 2021

KÖTTBULLAR PÅ SPETT & POTATISMOS , 4 PORT .





                                                 HEJSAN  !

VEM  KAN  MOTSTÅ  EN  KLASSIKER  SOM  DENNA 
KÖTTBULLAR MED  GOTT  POTATISMOS ,  
SERVERAT MED  EN  KLICK  LINGONSYLT .?

HÄR ÄR RECEPTET :
360 g skinkfärs  eller köttfärs
1 finhackad gul  lök
3  msk  ströbröd
1 1/2 dl vatten
1  tsk  salt
1  krm  svartpeppar
1  msk  flytande  smör/margarin
POTATISMOS :
12 potatisar
2 dl varm  lättmjölk
salt,  vitpeppar
1/2  dl finhackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  ströbröd,  vatten,  salt  och  peppar.
Låt  blandningen  svälla ca  10  min.
Blanda  i  färs  och  lök .
RULLA  köttbullar . 
Låt  dem  vila  på  vattensköljd  skärbräda ca  10 min,
så  håller  de  formen  bättre  när  de  ska  stekas.
HETTA  upp  smöret  i en  stekpanna .
Stek  köttbullarna  på  medelvärme  tills  de  är  vackert
bruna  runt  om .
SKALA och skiva  potatisen  och  koka  i  lättsaltat  vatten .
Häll  av  vattnet  när  potatisen  är  mjuk och  mosa  potatisen 
i  kastrullen  med  potatisstöt  eller  el-visp .
SPÄD  med  mjölk, lite  i  taget  och  arbeta  moset  luftigt .
SMAKA  av  med  salt ,  peppar  och  persiljehack .

SERVERA med småbladssallad ,  rårivna  morötter+ 1/2  skalat 
rivet  äpple .och en klick lingonsylt..

SMAKLIG  MÅLTID !

LÅT VAR OCH EN SÄTTA  PÅ  SINA  KÖTTBULLAR PÅ  SPETT !

FARMORS MOCKATÅRTA .




                            
                                                       HEJSAN  !

Den  här Tårtan  gjorde Farmor när någon skulle komma på besök .
Och jag älskade den från första stund , som jag minns var jag 4 år !
Sen följde  Tårtan mig genom livet !

Visserligen är det kanske inte rätt tid för Tårta nu,
men om solen skiner en dag och det inte blåser så illa 
så kan Vi sitta ute !

HÄR ÄR RECEPTET :
Mjuksega mandelbottnar som läggs samman med mockakräm 
och grädde blir något alldeles blir något alldeles extra gott .
Hela tårtan går fint att frysa in .
SERVERA  den tinad - men kall .

100 g sötmandel 
1 1/2 dl strösocker
4 äggvitor
FYLLNING :
4 äggulor, 1 dl strösocker, 100 g mörk  blockchoklad, 2 - 3 tsk snabbkaffe,
1 tsk vaniljsocker,  100 g smör /margarin  2 - 3 dl vispgrädde.
GARNERING :
Vispgrädde , rostade  mandelspån .

SÅ HÄR GÖR DU :
MAL mandeln  och blanda  den  med  sockret .
Vispa  vitorna  till  hårt  skum  och vänd försiktigt 
ner  mandel  och  strösocker .
BRED ut  smeten  till  2  runda  bottnar på  smort
bakplåtspapper, 20  cm  i  diameter .
GRÄDDA i 175  grader ca 20  minuter .
Lossa  dem  genast och  låt  dem  kallna  plant.
TILL  SMÖRKRÄMEN :
Vispas gulor  och  strösocker  pösigt .
Smält  blockchokladen  i  vattenbad  tillsammans
med  kaffet .
RÖR  ner  chokladen,  vaniljsocker och  klicka i
smöret  under  omrörning .
Ställ  krämen  svalt  att  stelna .
Vispa  grädden .  Bred  hälften  av  krämen  på  
den  ena  botten .
LÄGG 2/3  av  grädden  ovanpå  .
LÄGG på  den  andra  bottnen med  resten  av 
smörkrämen  ovanpå .
GRANERA med  resten  av  grädden och rostad  mandel .

ALL  LYCKA  TILL !

HOPPAS NI GILLAR TÅRTAN !