måndag 24 augusti 2020

MAUDS, LÄTTBAKADE VANILJRUTOR , CA 24 ST .



                      HEJSAN !

Fortare än så här kan det inte gå !
Och så underbart goda ,  pröva själv !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl strösocker
150 g smör/margarin
7 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
FYLLNING :
4 dl vaniljkräm

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i mjölken .
Arbeta raskt ihop alla ingredienser till en deg .
Smöra en mindre långpanna, 25x 35 cm och
platta ut degen i den .
LÅT degen jäsa 1 - 1 1/2 timme, till dubbel storlek .

GRÄDDA i 225 grader  ca 10 minuter.
Låt brödet kallna under bakduk .
DELA brödet i två bottnar  och bred vaniljkräm
mellan  bottnarna .
SIKTA florsocker över kakan  och skär den i rutor .

LYCKA TILL !


HAVRETÅRTA, till många.



                      HEJSAN !

Dottern,  satt och läste en av mina kokböcker
och  fick syn på denna tårta .
Den gör vi mamma,  sagt och gjort !
Himla god , frisk i smaken .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl smält smör / margarin, ca 100 g
4 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
3 dl strösocker
FYLLNING OCH GARNERING :
2 dl äppelmos
3 dl vispgrädde
2 tsk kanel

SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp havregryn i en skål och häll över matfettet .
Låt svälla en stund .
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ner ägg, strösocker och mjöl-blandningen i havregrynen.
MARKERA  4 rundlar efter t ex en tallrik, ca 20 cm i diam.
på väl smort och mjölat smörpapper.- bakplåtspapper.
Lägg pappren på två å två plåtar .
Bred ut smeten i rundlarna .
GRÄDDA  i  ugn vid 175 grader 12 - 15 minuter .
Lossa bottnarna från pappret direkt .
Låt dem kallna på galler .
TÅRTAN bör inte fyllas förrän strax  innan den ska serveras.
Vispa  grädden  och tillsätt kanelen .
Lägg äppelmos och kanelgrädde på bottnarna, typ varannan .
Gärna med vispgrädde och lite extra kanel på grädden överst .

TREVLIG FIKASTUND !