söndag 22 november 2015
JULTRÄD - GRAN
HEJSAN !
IDAG känner jag lite stämnings-känsla , inför ADVENT.
Till varje FÖRSTA ADVENT, bakar jag ett julträd - barnen kallar det för
JULGRAN .
Den är enkel att göra,- till JULAFTON gör jag också en .
Bara att få se barnens Tindrande ögon när BULLE-GRANEN är tänd är
värt allt .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 G JÄST ,
200 G SMÖR/MARGARIN ,
5 DL MJÖLK ,
2 PÅSAR SAFFRAN (istället för SAFFRAN, 1 MSK MALEN KARDEMUMMA)
2 DL RÖRSOCKER , STRÖSOCKER ,
1/2 TSK SALT ,
1 ÄGG ,
CA 1 1/2 LITER VETEMJÖL ,
TILLBEHÖR : RUSSIN, UPPVISPAT ÄGG , PÄRLSOCKER .
SÅ HÄR GÖR DU:
SMULA jästen i en bunke . Smält smöret, häll i mjölken
och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader .
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .
Tillsätt stött Saffran, Socker, Salt, och Ägg .
Blanda i nästan allt Mjöl och arbeta degen smidig .
Jäs i 30 minuter .
ARBETA degen på mjölat bakbord . Dela den i 4 delar ,
och baka ut varje del, 1JULTRÄD-GRAN = 25 BULLAR .
Några LUSSEKATTER blir det också .
UTBAKNING av JULTRÄD-GRAN:
LÄGG SMÅ RUNDA BULLAR SOM I EN TRIANGEL,FYLL och längst ner ska det vara 6
bullar Och med 2-3 bullar som skaft . JÄS , pensla med Ägg , strö på Pärlsocker
GRÄDDA i 200 grader , 20-25 minuter .
När Gräddningen är klar, låt JULGRANEN svalna tills Ni ska servera den .
SÄTT ETT "Födelsedagsljus" i VARJE BULLE - TÄND LJUSEN VID BORDET på JULGRANEN .
Det blir en stilla stund i förundran .
BLÅS UT ALLA LJUSEN , INNAN MAN FÅR TA VARSIN BULLE .
VAR AKTSAM !
LYCKA TILL ! TREVLIG ADVENT .
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)