torsdag 21 april 2022

DOFTANDE FOCACIA , MED FULLKORN . 25 BITAR .'

 


                                                 HEJSAN !


NJUT  av  nygräddad  focaccia  precis  som  den är,

varken smör  eller  pålägg  behövs .

Nästa dag är det gott att göra fyllda bröd som värms

i smörgås- eller våffeljärn .

Till en ugnsplåt , ca 25 bitar .

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

6 dl lättmjölk

1 1/2 tsk salt

1 msk olivolja

ca 13 dl vetemjöl special med fullkorn

(ca 780 g )

GARNERING :

2 msk olivolja

1/2 msk fling - salt

ca 1/2 dl rosmarinblad

SÅ HÄR GÖR DU :

FINFÖRDELA jästen i en bunke.

Ljumma mjölken till 37 grader (fingervarm) och häll den över jästen .

Rör tills jästen löst sig .

TILLSÄTT  salt, olja och det mesta av mjölet .

Arbeta väl till en smidig men lös deg .

Jäs under duk ca 40 minuter .

HÄLL ut degen direkt på plåt med bakplåtspapper .

Olja handen och tryck ut /platta till degen så att den täcker plåten .

Jäs  under duk ca 35 minuter .

SÄTT under tiden ugnen på 200 grader .

TRYCK ner fingertopparna på flera ställen i den jästa färdigdegen .

PENSLA  med olivolja .

Strö på flingsalt och rosmarinkvistar .

GRÄDDA på andra falsen nerifrån i 20 -25 min.

LYCKA TILL !