söndag 17 mars 2019

KAVRING MED SOLROSFRÖN, 2 ST.



                     HEJSAN !

Hembakad Kavring är inte fy skam !
Den är riktigt god .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 dl filmjölk
1/2 dl mörk sirap
2 msk brödkryddor
1 msk bikarbonat
1 msk salt
1 1/2 dl solrosfrön
12 dl rågsikt

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla 2 bakformar
a' 1, 5 liter.  Blanda alla ingredienser i en bunke och
fördela smeten i bakformarna .
Strö lite rågsikt över och grädda brödet i  nedersta delen
av ugnen i ca 1 timme.

LYCKA TILL !

DAGENS MIDDAG ; LAX MED SPENATTÄCKE , 4 PORT.



                  HEJSAN !

mmm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET:
600 g LAXFILE'
1 msk olivolja
2 dl fryst spenat (150 g)
2 dl grädde
salt och vitpeppar
1 dl riven parmesanost
6 tomater
25 g pinjenötter

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Häll lite olivolja i en ugnsfast form. Lägg i laxen.
Koka ihop spenat och grädde i en kastrull .
Smaka av med salt och peppar.
HÄLL spenatsåsen över laxen och strö på parmesanost.
Dela tomaterna i halvor och placera runt laxen .
Strö på salt och peppar på tomaterna.
SÄTT in i ugnen i ca 20 minuter eller tills laxen är
genomstekt .
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö över fisken.

LYCKA TILL !

FARMORS FÄRSKA FRUKTER MED INGEFÄRSKRÄM, 4 PORT.




                         HEJSAN !

Å,  det här måste Ni smaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl hallon
40 gröna druvor
1 apelsin
1 melon liten gul,
2 passionsfrukter

SÅS :
2 äggulor
2 msk potatismjöl eller majsstärkelse
4 dl mjölk
3 msk spad av syltad ingefära
1 msk finhackad syltad ingefära

SÅ HÄR GÖR DU :
KÄRNA ur och skär druvorna i halvor, apelsin och melon i bitar.
Blanda samman med hallon.
Gröp ur passionsfrukterna och blanda fruktköttet med frukten.
BLANDA  gulor, majsstärkelse och mjölk i en kastrull.
Låt såsen puttra under omrörning, tills lagom tjock konsistens.
SPÄD eventuellt med mer mjölk.

SMAKSÄTT med ingefära när såsen svalnat.

LYCKA TILL !

SAFTIGT LINGONBRÖD, 2 ST.



                        HEJSAN !

Lättbakat och jättegott,  prova Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 dl flytande smör/margarin
4 dl lättmjölk
2 dl lingonsylt
1 paket jäst (50 g)
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
12 - 13 dl bondbrödsmjöl  eller
mörkt lantbrödsmjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en bunke.  Värm mjölken till 37 grader
och tillsätt smör/margarin. Rör ut jästen i degspadet .
Rör tills jästen löst sig.
TILLSÄTT lingonsylt, salt, solrosfrön och det mesta av mjölet .
Arbeta degen smidig.  Låt jäsa 30 minuter under duk.
Ta upp degen på mjölat bakbord . Knåda den smidig.
DELA degen i 2 delar och forma till avlånga eller runda bröd.
Skär några snitt i bröden med vass kniv .
Lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa 40 minuter.
SÄTT ugnen på 200 grader.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk .

LYCKA TILL !



AVOKADOSOPPA MED RÄKOR, 4 PORT.





                                   HEJSAN !
Jag tog lite spenat i också - mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 bananschalottenlökar
1 msk olivolja
100 g fryst spenat
8 dl vatten
1 msk lantbuljongpulver
eller 1 grönsaksbuljongtärning
2 avokador
salt och svartpeppar
1 lime
200 g färska skalade räkor
1 msk hackad gräslök

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva löken.  Hetta upp en  kastrull
med olja och bryn löken i någon minut .
Tillsätt spenat, vatten och buljong. Koka i 10 min.
HÄLL  blandningen i en matberedare.
Dela avokadorna och ta bort kärnorna.
Gröp ur köttet och lägg det i matberedaren .
Mixa till en jämn soppa .
TILLSÄTT saften från lime, salt och peppar.
Häll upp soppan i djupa tallrikar eller skålar
och toppa med färska räkor och klippt gräslök.

SMAKLIG MÅLTID !