måndag 14 november 2016

MOBACKAS KAFFEKAKA .


HEJSAN !

Många läckra bakverk, och annan god mat för resten,
har kommit till genom så kallade missöden .
Som den här läckerheten till exempel .
Det skulle bli en chokladkaka av fransk typ, men när
kakan stod i ugnen, hade man glömt chokladen, som
skulle varit i smeten !
Den fick gräddas färdig och ut kom en härligt saftig,
lite kompakt kaka (inget bakpulver i kakan ), med
finaste kaffesmak .
Och ännu godare blev den när den bortglömda
chokladen i stället ringlades över den kalla kakan.

HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör /margarin,
1 msk snabbkaffepulver ,
2 dl socker ,
3 ägg ,
100 g nötkärnor ,
3/4 dl vetemjöl ,

GLASYR :
ca 100 g mörk blockchoklad.

SÅ  HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret i en kastrull, rör ner kaffet, sockret
och äggulorna en i taget .
HACKA  nötterna grovt.
Tillsätt nötter, mjöl och vänd sist ner de till hårt skum

STEK I MIKRO 4 PERSONER.



HEJSAN !

Om Du använder vanlig ugn ska Du steka "steken"
i  175 grader ca 50 min,  eller tills köttermometern
visar 70 grader.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g blandfärs ,
1 /2  dl vetemjöl ,
1 ägg ,
1 dl vatten ,
1 msk vardera av curry,  ingefära, soja ,
1 tsk salt ,
1 liten burk ananasringar ,

ANANASSÅS :
2 dl vatten ,
1/2 buljongtärning ,
2 msk vetemjöl,
1/2 dl mellangrädde,
1 dl ananasspad
1/2 tsk av vardera curry och ingefära .

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  vetemjöl, ägg och vatten med
curry, ingefära och  soja .
Tillsätt färsen och salt ,  blanda väl.
Lägg färsen i mikro eller i ugnsform
DELA  ananasringarna på mitten och stick
ner dem i " steken ".
Spara några till såsen .
PENSLA  steken med  soja och ställ in i
mikron på högsta effekt  i ca 15 minuter .

GÖR  SÅSEN :
KOKA  upp vatten i en kastrull tillsammans
med buljongtärningen .
Blanda mjölet med grädden och ananasspadet
till redning .
Vispa ner redningen i buljongen och låt koka ca 3 min.
KRYDDA  såsen  och lägg i ananasskivor skurna i
småbitar .
SERVERA  steken med såsen, ris och gärna en vitkålssallad .

mm...gott kan Ni tro !

LYCKA TILL !

TORSDAGSPANNA 4 PERS.


HEJSAN !

Istället  för  ärtsoppa  på  torsdagar, prova att göra den här .
Plättar eller pannkaka kan Du ha efter  ändå !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g skinka ,
4 stora potatisar ,
2 dl grovriven smakrik ost ,
salt och peppar ,
2 ägg ,
2 dl mjölk ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  skinkan  i  strimlor  och  bred  ut  dem
i  en  låg, ugnssäker  form .
Grov-riv potatisen och blanda den med ost, salt och peppar.
BRED  blandningen i  ett  tunt  lager  ovanpå skink-
strimlorna .
Vispa samman ägg och mjölk och slå blandningen-
över ingredienserna i formen .
GRÄDDA  i 175 grader  under 30- 40 minuter
eller  tills kakan fått fin färg och potatisen är mjuk.
SERVERA  med en stor skål med blandad sallad med tomat.

LYCKA  TILL !