onsdag 25 mars 2015

PLÅTBRÖD MED HAVRE 1stort bröd.

Hej igen !
I morgon blir det oväder , så då ska jag baka detta jättegoda bröd .
Prova Du också !

2 dl havrekross
2 dl havregryn
3 dl kokande vatten
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 dl rapsolja
1 1/2 tsk salt
1 msk rörsocker
2 1/2 dl grahamsmjöl
10 - 11 dl vetemjöl  (gärna ekologiskt)
eller vetemjöl special

Så här gör Du:
BLANDA havrekross och havregryn , häll det kokande
vattnet över och låt stå i ca 30 minuter.
LÖS upp jästen i det ljumma vattnet .
Tillsätt olja , salt , socker , grahamsmjöl
och havreblandningen.
Tillsätt vetemjölet i omgångar och arbeta degen
i ca 5 minuter i bunken.
Degen ska vara ganska lös och kladdig .
Strö över en näve mjöl och låt jäsa under bakduk i 1 timme.
SÄTT  ugnen på 275 grader .
Klä en plåt eller långpanna med bakplåtspapper.
Stjälp försiktigt ut degen på plåten , pudra över mjöl och
låt stå i  5- 10 minuter .
SÄTT  in plåten i den varma ugnen på näst nedersta falsen.
Efter 10 minuter , sänk värmen  till 200 grader och
grädda  till gyllenbrun färg 25 - 30 minuter.
LÅT svalna på galler och skär sedan brödet i 4 kvartar .

(NÄR BRÖDET SKA JÄSA ANDRA GÅNGEN, BRUKAR JAG
MJÖLA EN BRÖDKORG OCH LÅTA BRÖDET JÄSA DÄRI,
DÅ BLIR DET SÅ VACKERT MÖNSTER PÅ BRÖDET ,
NÄR DU STJÄLPER UPP DET PÅ PLÅTEN )

HOPPAS PÅ LYCKAT BRÖDBAK !