måndag 6 november 2017

EN FIBERRIK FRUKOST, 20 ST.



              HEJSAN !

Mina  goda  Havre - tekakor , med  ost,  leverpastej
och  keso  till  frukost  står  Du  dig  ända  fram
till  lunch .
Baka  Havre - tekakorna  kvällen  innan  så  att
Du  i  lugn  och  ro  kan  njuta  av  din  frukost.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1/2  liter  vatten ,
2 1/2  dl  Havregryn ,
50  g  smör/margarin ,
50  g  jäst ,
2  msk  socker (för jäsningen)
1  tsk  salt ,
ca  10  dl  vetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  vattnet .
Lägg  Havregrynen  i  degbunken  och  slå  det 
kokande  vattnet  över .
Klicka  i  smöret /margarinet .
Låt  svalna  i  rumstemperatur  till  37  grader .
SMULA  jästen  i  Havregrynsblandningen  .
Tillsätt  socker  och  salt .
Blanda  väl  och  tillsätt  det  mesta  av  vetemjölet.
Bearbeta  till  en  smidig  deg .
Strö  över  lite  mjöl ,
Täck  degen  och  låt  den  jäsa  30  minuter  eller
baka  ut  den  direkt  utan  jäsning .
KNÅDA degen  smidig  på  mjölat  bakbord .
Dela  degen  i  2  längder .
Skär  i  bitar  och  rulla  till  släta  bullar .
PLATTA  ut  dem  med  handen  till  ca  10  cm
i  diameter .
Lägg  tekakorna  på  plåt  med  bakplåtspapper .
Nagga  och  jäs  dem  övertäckta  i  ca  30  min.
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  i  225  grader ca  6  min.

LYCKA  TILL !