tisdag 20 december 2022

RÖD JULSALLAD , 4 - 6 PORT.

 


                           HEJSAN  !

5 - 6 dl finstrimlad rödkål

1 liten morot

1 liten rödlök

2 apelsiner

1 dl (50 g) valnötter

DRESSING :

1/2 dl olivolja/rapsolja

1/2 dl pressad apelsinsaft

1 msk honungssenap

1/2 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

STRIMLA rödkålen riktigt tunt - använd en osthyvel ,

så går det lätt, eller använd matberedare med den 

tunnaste skär - skivan .

SKALA moroten och riv den på ett rivjärn .

SKALA , dela och skiva rödlöken mycket tunt .

SKALA apelsinerna med en vass kniv så att den vita

hinnan försvinner .

SKÄR ut hinn fria klyftor . Grovhacka valnötterna .

BLANDA rödkål, morot, rödlök, apelsinklyftor  och

valnötter i en skål .

VISPA samman oljan , apelsinsaft , honungssenap ,

salt och peppar .

HÄLL dressingen över salladen och blanda noga .

LÅT salladen ett par timmar före servering.


KOLLA !  BYT KÅLSORT SÄSONG !

Denna sallad är även god att göra andra tider på året .


GOD  JUL !

GRÖNKÅLSGRATÄNGEN SOM PASSAR JULBORDET , 4 - 6 PORT .

 

                               HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g djupfryst , hackad grönkål

1 kg  potatis 

1 palsternacka

3 morötter

1 rotselleri

2 dl riven ost

2 1/2 dl mellangrädde

1/2 tsk svartpeppar

2 - 3 tsk örtsalt

3 msk ljus sirap


SÅ HÄR GÖR DU :

TINA  grönkålen enligt förpackningens anvisning.

SKALA  och skiva potatis, palsternacka, morötter

och rotselleri .

KOKA palsternacka, rotselleri, morötter  i lättsaltat vatten 

i en gryta ca 4 minuter .

VARVA potatis och övriga rotfrukter i en ugnssäker form .

STRÖ över den rivna osten .

LÄGG  kålen som ett översta lager på gratängen .

BLANDA grädde, kryddor och sirap och häll över gratängen .

SÄTT in i ugnen och tillaga i 200 grader , ca  40 minuter .

SERVERA gratängen till JULSKINKA , korv eller köttbullar .


NYTTIGT ,jättegott och  C_vitaminrikt !


GOD JUL !