tisdag 28 december 2021

GOTT NYTT ÅR ! - VARMRÖKT LAXLÅDA , 4 PORT.

 


                                      HEJSAN !


En riktig lyxlåda ....mm !


DET HÄR BEHÖVER DU :

400 g varmrökt lax 

6 potatisar

1 liten squash

1 knippa dill 

4 ägg

4 dl grädde 

salt, peppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

RENSA laxen skinn- och benfri.   Skär köttet i mindre bitar .

SKALA och skiva potatisen och skölj och skiva squashen .

Varva potatis, lax och squash i en smord ugnssäker form.

ÖVERSTA  lagret ska vara potatis .

Hacka  dillen .  VISPA samman ägg och grädde, blanda i dillen 

och krydda med salt och peppar.  HÄLL blandningen i formen .

GRÄDDA lådan i 225 grader i nedre delen av ugnen, ca 40 min.

OM man använder kokt potatis blir gräddningstiden ca 10 min 

kortare .


SMAKLIG MÅLTID !

GOTT NYTT ÅR !





CURRYRÄKOR I RIS-RAND, 4 PORT.

 


                                                 HEJSAN !

EN NYÅRS - RÄTT PÅ KVÄLLSKVISTEN 

mm.. !

DET HÄR BEHÖVER DU :

500 g räkor med skal

eller 200 g rensade

1 msk smör/margarin

2 tsk curry

2 msk vetemjöl

1/2 färsk gurka

4 dl fiskbuljong (tärning+ vatten)

1 /2 tsk salt 

5 portioner ris


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA räkorna om inte skalade används .

SMÄLT matfettet i en gryta .

Tillsätt curryn och låt den fräsa några minuter.

Pudra över mjölet .

SKÖLJ och skär gurkan i stora tärningar .

Tillsätt dem i grytan .

SPÄD under omrörning med buljongen.

Koka några minuter.

TILLSÄTT räkorna .

Salta och peppra eventuellt .

KOKA  ris  enligt paketets anvisning.

PACKA  sedan riset i en kransform .

Stjälp upp den på ett fat .

HÄLL den kryddstarka  röran i mitten 

och servera gärna  skivade bananer till

och ett gott pain rich .


SMAKLIG MÅLTID !

GOTT NYTT ÅR !



GOTT NYTT ÅR ! - REVBENSSPJÄLL MED COLESLAW, 4 PERS . + TIPS !

 


                                                 HEJSAN !

mm...!

Funkar till både fest och vardag !


DET HÄR BEHÖVER DU :

1 gul lök

rapsolja till stekning

GRILLSÅS :

500 g krossade tomater

1 msk koncentrerad kalvfond

2 msk tomat - pure'

2 msk soja 

2 tsk dijonsenap

1 tsk malen svartpeppar 

2 tsk torkad oregano

salt å vitpeppar

1, 2 kg tjocka revbensspjäll

med  ben

TILLBEHÖR :  3 dl coleslaw.


SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS löken i rapsolja .

RÖR samman grillsåsen genom att hälla på krossade tomater

och kalvfond och tillsätt tomat-pure' , soja, senap, svartpeppar

och oregano .

KOKA  upp och låt sjuda i 10 minuter utan lock .

GNID in köttet med salt å vitpeppar och lägg köttet i en 

långpanna med den "köttiga " delen nedåt .

PENSLA köttet med grillsåsen ,  slå på lite vatten i långpannan 

och ställ in i ugnen på 225  grader  i  20 minuter .

VÄND köttet och pensla på resten av grillsåsen .

Blöt med lite vatten för att undvika att pannan blir torr i ugnen .

Grilla i ytterligare 45 - 60 minuter .

OM DU använder kött-termometer ska innertemperaturen vara 80 grader.

LÅT spjällen vila i ca 10 minuter innan de skärs upp .

SERVERA med coleslaw.

DET HÄR BEHÖVER DU :

En vinnare !

8 dl vitkål, finstrimlad

1 rödlök, finstrimlad

1/2 dl majonnäs

3 tsk fransk senap 

1 dl kräm fraiche

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  vitkål, rödlök, majonnäs, fransk senap, 

och kräm fraiche .

Ställ in i kylen i minst 1 timme .


TIPS !

COLESLAW kan DU göra i större portioner, då den

går utmärkt att spara till senare tillfällen .


SMAKLIG MÅLTID !

GOTT NYTT ÅR !





GOTT NYTT ÅR ! - GORGONZOLA INBAKAD FLÄSKFILE' MED BLOMKÅLS - PURE '. 4 PERS.

 


                                             HEJSAN 

Funkar till både fest och vardag .


DEN  här  rätten  kan  jag   lova  Er ,  

slår  väl  ut  som  NYÅRS- RÄTT ;

På  kvällskvisten ...mm.. !- himla gott !


DET HÄR BEHÖVER DU :

800 g  fläsk-file

eller kotlett 

200 g  grönmögelost, i bitar

1 stort blomkålshuvud

1 msk smör /margarin

salt å peppar

2 1/2 dl kräm fraiche


SÅ HÄR GÖR DU :

POLERA  köttet och stek på hög värme i panna

tills det får en vacker stekyta .

TA av från pannan och skär ett djupt snitt i köttet

när DU trycker ner bitar av osten .

Spar lite av osten till såsen .

BAKA i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter,

tills köttet är genomstekt .

BRYT blomkålen i mindre bitar och koka tills

den är mjuk .

MIXA kålen med stavmixer tillsammans med

smör, salt och peppar .

SERVERA med grönsallad och sås gjord på 

det sista av osten som får koka ihop med 

kräm fraichen,  tills osten har smält .


SMAKLIG MÅLTID och GOTT NYTT ÅR !