fredag 29 april 2016
PINNGLASS SNABBT . 15 ST .
HEJSAN !
Det här var längesedan jag gjorde, men så himla käckt !
HÄR ÄR RECEPTET:
5 dl vaniljvisp ,
15 glasspinnar eller plast - skedar.
Så här gör DU :
KLÄ en djup form ca 10 x 20 x 6 cm med plastfilm.
Vispa vaniljvispen styv och häll i den .
Jämna till ytan . Stick ner glasspinnarna /plastskedarna med
jämna mellanrum . Ställ in den i frysen ett par timmar .
Ta ut den och skär den i bitar ca 4 x 4 cm med en glasspinne
i mitten . Eventuellt kan Du lyfta upp hela " glasspaketet "
ur formen , då är det lättare att skära .
Använd en VARM kniv .
Barnen och maken blir glada !
LYCKA TILL !
Å , förresten Du kan också skala och dela en banan i 4 cm- bitar och ställa
in i frysen på en liten bricka , i 20 minuter ungefär glöm inte blompinnen eller
plast- skeden i bananen när Du ställer in dem .
LYCKA TILL !
VALBORGSTÅRTA , 12- 15 BITAR .
HEJSAN !
Den här tårtan består av två kokosbottnar, en havrebotten , grädde,
ananas, vaniljkräm och choklad . Mums !
Tidigare har jag haft den till FÖDELSEDAGSTÅRTA, och det var populärt!
HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör/margarin ,
3 ägg ,
1- 1 1/2 dl socker .
4 1/2 dl kokosflingor ,
3 msk vetemjöl ,
1 1/2 tsk bakpulver ,
HAVREGRYNSBOTTEN :
50 g smör/margarin ,
1/2 dl socker ,
3/4 dl havregryn ,
3/4 dl vetemjöl ,
VANILJKRÄM :
1 äggula ,
1/2 msk socker ,
1/2 msk potatismjöl ,
1 1/2 dl grädde och mjölk ,
1/2 msk vaniljsocker ,
1 dl vispgrädde ,
TILLBEHÖR :
1 burk krossad ananas (500 g )
3 dl vispgrädde ,
50 g blockchoklad ,
Så här gör DU:
SMÄLT fettet och låt det svalna . Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda ner matfettet, kokosflingorna, vetemjölet och bakpulvret.
SMÖRJ och bröa en rund form , ca 22 cm i diameter .
Häll i smeten och grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 45 minuter .
Låt kakan svalna något, stjälp upp den och låt den kallna under formen.
RÖR smör och socker till havregrynsbotten .
Blanda i havregryn och vetemjöl .
Smörj och bröa en springform ca 22 cm i diameter och platta ut degen i den .
GRÄDDA botten i 200 graders ugnsvärme ca 15 minuter .
Ta försiktigt ur den från formen och låt den kallna .
BLANDA samman alla ingredienserna utom vaniljsockret till Vaniljkrämen
i en tjockbottnad kastrull . Sjud under omrörning . Låt krämen svalna .
Tillsätt vaniljsockret och den uppvispade grädden .
DELA kokoskakan i två delar .
Lägg en av bottnarna på ett tårtfat . Lägg på avrunnen krossad ananas och
vispad grädde . Lägg på havregrynsbotten . Bred på vaniljkrämen .
TÄCK med den andra delen av kokoskakan . Fördela resten av ananasen .
Bred på kvarvarande grädde och raspa rikligt med blockchoklad över .
LYCKA TILL !
FESTPIROG MED SKALDJUR 4 PORT .
HEJSAN !
Här kan Du imponera på Dina Gäster med en fint fylld,
spröd pirog formad som en fisk .
Passar som lyxig lunch-rätt eller vickning .
Prova ,det är inte svårt , dessutom mm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 kylda smördegsplattor a' 25 x 42 cm.
STUVNING :
2msk smör/margarin ,
4 msk vetemjöl ,
1 1/2 dl spad från skaldjuren eller fiskbuljong ,
2 dl CREME Fraiche eller grädde,
1 msk citronsaft, salt och peppar ,
1/2 dl finklippt dill ,
150 g kräftstjärtar ,
150 g räkor ,(350-400 g med skal )
PENSLING :
1 uppvispat ägg ,
TILLBEHÖR :
sallad, citron, dill .
UGN:200 GRADER.
Så här gör DU :
STUVNING : SMÄLT matfettet i en kastrull .
Tillsätt mjöl och rör om till en slät massa .
Häll på spad och CREME Fraiche och sjud under omrörning
ca 3 minuter till en slät stuvning .
Smaka av med citronsaft , salt och peppar .
Vänd till sist ner dill och skaldjur .
Låt stuvningen svalna .
LÅT smördegen bli rumsvarm .
Rulla ut en av plattorna på plåt med Bak-papper.
Lägg skaldjursfyllningen i en oval hög på mitten av degplattan .
LÄGG den andra degplattan ovanpå.
Tryck försiktigt till runt stuvningen, forma som en fisk .
Skär bort överflödig smördeg ,- av den kan Du göra en stjärt.
TRYCK till kanterna med gaffel och klipp små snitt på fiskens ovansida.
GARNERA eventuellt med kryddpepparkorn så fisken får ögon .
Pensla med uppvispat ägg .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen tills fisken är vackert guldgul, ca 20 minuter .
SERVERA genast med tillbehören .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)