torsdag 29 november 2018
RÅGKAKOR , ca 60 st .
HEJSAN !
mmm.... hemma hos farmor bakade vi rågkakorna
i god tid, före det som komma skulle , - JULEN !
Tomten ville alltid ha en rågkaka - eller två .
HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör
100 g socker (1 rågad dl)
140 g vetemjöl (ca 2 dl)
140 g rågsikt (ca 2dl )
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker och tillsätt mjölet.
Kavla ut degen tunt . Ta ut kakor med
runt mått med hål .(har Du inte ett sådant mått,
kan Du ta ett litet glas och äpple - pipen till hål.)
Nagga kakorna med gaffel och grädda dem i
175 - 200 grader i 5 - 7 minuter .
Så himla goda och frasiga !
LYCKA TILL !
INGAMAJS SUVERÄNT GODA JULKAKA ..
HEJSAN !
Denna underbart goda julkaka fick jag receptet på 1993.
Nu vill jag dela detta med ER !
Den är så god -så man glömmer den aldrig.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör
1 - 1 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl gärna BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
1 -2 tsk kardemumma
mandel
fikon
suckat (55g)
apelsinskal (65 g)
pressad apelsin 1 ST.
all frukten tillsammans ska vara 5 dl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst.
Tag ett ägg i sänder och rör emellan.
Blanda ihop vetemjölet med bakpulvret.
HÄLL därefter i den blandade frukten och kardemumman
i mjölet , och rör ihop .
Smöra och bröa en rund soecker-kaka form med hål i mitten .
HÄLL smeten i formen .
GRÄDDA i mitten av ugnen i 175 grader ca 45 - 50 minuter.
Låt svalna i formen ca 10 minuter, innan Du stjälper upp kakan
på fat , lägg formen på och låt kallna.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)