torsdag 29 november 2018

RÅGKAKOR , ca 60 st .




                  HEJSAN !


mmm.... hemma hos farmor bakade  vi  rågkakorna
i god tid, före det som komma skulle , - JULEN !
Tomten ville alltid ha en rågkaka - eller två .

HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör
100 g socker (1 rågad dl)
140 g vetemjöl (ca 2 dl)
140 g rågsikt (ca 2dl )

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker och tillsätt mjölet.
Kavla  ut  degen tunt .  Ta ut kakor med
runt mått med hål .(har Du inte  ett sådant mått,
kan Du ta ett litet glas och äpple - pipen till hål.)
Nagga kakorna med gaffel  och  grädda dem  i
175 - 200 grader i 5 - 7 minuter .
Så  himla  goda och frasiga !

LYCKA  TILL !


INGAMAJS SUVERÄNT GODA JULKAKA ..



                      HEJSAN !

Denna underbart goda julkaka fick jag receptet på 1993.
Nu vill jag dela detta med ER !
Den är så god -så man glömmer den aldrig.

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör
1 - 1 1/2  dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl  vetemjöl  gärna BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
1 -2 tsk kardemumma
mandel
fikon
suckat (55g)
apelsinskal (65 g)
pressad apelsin 1 ST.
all frukten tillsammans ska vara 5 dl ,

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst.
Tag ett ägg i sänder och rör emellan.
Blanda  ihop  vetemjölet med bakpulvret.
HÄLL  därefter  i den blandade frukten och kardemumman
i mjölet ,  och  rör  ihop .
Smöra och bröa  en rund  soecker-kaka form  med hål i mitten .
HÄLL  smeten i formen .
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  i 175  grader  ca  45 - 50 minuter.
Låt svalna i formen ca 10 minuter,  innan  Du stjälper upp kakan
på  fat , lägg formen på  och låt kallna.

LYCKA  TILL !