söndag 15 juni 2008

Chokladgratinerade Jordgubbar. 4 port.

1 liter jordgubbar
2 kiwifrukter
100 g vit choklad

Så här gör Du:
Skölj och rensa jordgubbarna.
Skala kiwin.
Skiva jordgubbar och kiwi
och lägg på ett ugnsfast fat.
Riv chokladen och strö den över frukten.
Gratinera i 250 grader.
tills chokladen fått fin färg.
Passa noga så att den inte bränns.
Servera genast , gärna med vaniljglass.

såååå gott!

KRUSBÄRSPAJ . 6 PORT.

1 Liter krusbär
1 dl socker
1 msk potatismjöl
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl cornflakes
1/2 dl socker
100 g smör

Så här gör Du:
Snoppa och skölj bären.
Blanda dem med socker och potatismjöl
och lägg i en pajform.
Lägg vetemjöl och cornflakes
och socker i en bunke.
Finfördela med smöret
till en smulig deg.
Fördela degen över krusbären
och grädda i 225 grader i 20 min.
Servera med lättvispad grädde.

KIWISORBET. 6 PORT.

1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
7-8 kiwifrukter
1 msk pressad citron.

Så här gör Du:
Koka vatten och socker ca 5 min.
till en simmig lag.
Låt den kallna.
Skala kiwifrukterna och
kör dem till pure´ i matberedaren.
Blanda med sockerlag och citronsaft.
Ställ in i frysen någon timme.
Ta fram den och kör sorbe´n
med elvisp.
Ställ tillbaka den i frysen och
vispa den ytterligare en gång
efter en stund.
Lägg upp sorbe´ten och
servera till fruktspett med
jordgubbar och ananas.

Läskande gott!

CHOKLADKAKA MED BANAN 16 BITAR.

50 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
4-5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 bananer
2 dl hallon

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg o´socker vitt o´pösigt.
Blanda mjöl,kakao,vaniljsocker
och bakpulver och rör ner det i äggsmeten.
Tillsätt matfett och mjölk.
Rör till sist ner skivade eller
mosade bananer och hallon.
Häll i en smord och bröad form
som rymmer 1 1/2 liter.
Grädda i 175 grader i 45 min.
Prova med en sticka
att kakan är torr och klar.

Denna måste Du göra.

mmmm,så gott! vispad grädde är mumsigt till.

FESTLIG APELSINKAKA. 16 bitar

125 g rumsvarmt smör
3 ägg
2 dl socker
3dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3/4 dl apelsinmarmelad
3/4 dl hackad blockchoklad
(gärna med apelsinsmak)

Så här gör Du:
Rör smöret mjukt.
Vispa ägg o´socker pösigt.
Rör ner smöret och
mjölet blandat med bakpulver.
Tillsätt apelsinmarmelad och
hackad blockchoklad.
Häll smeten i en väl smord
och bröad form.
Grädda i 175 grader
i ca 40 minuter.
Pröva med en sticka
att kakan är färdig.

jättegod.

RISOTTO MED FALUKORV 4 PORT.

Det här gillar barna´. 6 dl kokt ris 1 gul lök 400 g falukorv 2 msk margarin 1 1/2 dl majskorn 1 1/2 dl gröna ärter 1 msk chilisås 1 knippe klippt persilja Gör så här: Skala och hacka löken. Skär falukorven i små tärningar. Smält margarinet i en stekgryta, stek lök och falukorv. Vänd ner majs o´ärter. Ta´grytan från plattan och blanda i chilisåsen. Blanda i riset och värm risotton under omrörning. Garnera med persiljan. Det här är uppskattat! Prova o´se!                         LYCKA TILL !

TZATZIKI , MED MOROT OCH CITRON.

4 port.

1 l Turkisk yoghurt
2 morötter
2 tsk pressad citronsaft
salt o´vitpeppar

Så här gör Du:
Skala och riv morötterna grovt.
Blanda yogurt , morötter och
citronsaft.
Smaka av med salt o´peppar.
Låt stå några timmar före servering.

Kanske lite ovanligt men väldigt gott.

FARMORS HALLONGROTTOR 20 ST.

200 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl hallonsylt
Så här gör Du:
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker.
Blanda bakpulver med mjöl och
arbeta ner i sockerblandningen.
Forma degen till tre rullar.
Skär rullarna i 2 1/2 cm långa bitar.
Lägg dem i små muffinsformar,
tryck en fördjupning i varje
med mjölad tumme.
Lägg 1/2 tsk sylt i varje grop.
Grädda mitt i ugnen 10-12 min. ugn175 grader.
Låt kakorna vila några minuter
på plåten innan Du tar dem.

De här kakorna smälter i munnen.

Sååå goda.