lördag 20 juli 2013

HALLON OCH KARDEMUMMABULLAR. 40 STYCKEN.

Bullar fyllda med bär smakar sommar- tycker jag!
Prova att göra dessa  gör-goda bullar !

50 g jäst
100 g smör
5 dl låglaktosmjölk
1 dl sötningsmedel, strö
1 ägg
1 tsk salt
2 tsk mald kardemumma
14 dl vetemjöl
FYLLNING:
100 g smör , rumsvarmt
2 dl sötningsmedel , strö
1/2 tsk torkade vaniljfrön,
200 g hallon
GARNERING:
1 ägg
3-4 msk kokosflingor

Så här gör Du:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken,
värm till 37 grader, fingervarmt
Häll vätskan över jästen och blanda
tills den lösts upp.
Tillsätt sötningsmedel , ägg , salt
och kardemumma.
Arbeta in vetemjölet lite i taget.
Låt degen jäsa 30 minuter
under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör ihop smör , sötningsmedel
och vaniljfrön.
Dela degen i 2 bitar, kavla ut dem till rektangulära
plattor och bred på smörfyllningen.
Strö över hallonen och rulla ihop på längden.
Skär upp längderna i 4 cm tjocka snäckor.
Lägg bullarna i bullformar och låt jäsa under bakduk
ca 30 minuter.
Pensla med lättvispat ägg och strö över kokos.
Grädda bullarna mitt i ugnen 12-15 minuter.

TREVLIG FIKASTUND!

HAVREKAKOR MED TORKADE APRIKOSER. 18-20 ST.

Hej igen !
Härligt med sommarvärmen ,men jag är alltid sugen på fika !
De här är inte fel , smaka själva!

100g smör
1/2 dl sötningsmedel,strö
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
50 g torkade aprikoser
(ca 8 stycken)

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda smör, sötningsmedel,
vetemjöl och havregryn .
Hacka aprikoserna och vänd
ner i degen.
Forma degen till 18 bollar och
lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till kakorna lite med en gaffel.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 minuter.

mmm... så himla goda , inte så väldigt söta.
TREVLIG FIKASTUND!