måndag 17 juni 2013

APELSINRIS 4 personer

Det här är min barndoms efterrätt, mmm...vi tyckte det var jättegott!!

1 dl risgryn
1 liter vatten
4 apelsiner
1 dl socker
3 dl vispgrädde
GARNERING:
1 apelsin i skivor

Så här gör DU:
SKÖLJ risgrynen.
Lägg dem i kokande vatten och låt dem
koka ca 20 minuter.
Häll upp dem i sikt - sil  och spola
dem i kallt vatten.
Låt risgrynen rinna av väl.
Skala apelsinerna och skär dem i bitar.
Varva ned dem med socker i en skål.
VISPA grädden HÅRT till skum.
Blanda apelsinerna  ,risgrynen och grädden.
HÄLL upp blandningen i en skål och
garnera med apelsinskivor.

NJUT !
LYCKA TILL!

PÄRONPAJ. 6 PERSONER.

Nu tar vi något annat, kanske skulle detta smaka!

DEG:
2 dl mjöl
125 g smör /margarin
2 msk vaniljsocker
1 msk vatten
4-5 päron
2 dl blåbär
(färska el frysta)
2 ägg
1/2 dl mjölk
50 g riven mandelmassa

Så här gör DU:
BLANDA samman degen,
mjöl,smör,vaniljsocker ,vatten
och låt den vila på sval plats ca 1 timme.
Klä en form med löstagbar botten med degen.
SKALA och kärna ur päronen.
Fördela blåbären i formen och lägg de halverade
päronen ovanpå.
Vispa upp äggen lätt tillsammans med mjölken.
Rör ned den rivna mandelmassan .
HÄLL äggsmeten över päronen .
GRÄDDA i ugn 200 grader ca 35 minuter eller
tills äggsmeten stelnat och pajen fått fin färg .
SERVERA  ev med lättvispad grädde
eller mjukglass .

mmm... jättegott.
LYCKA TILL!