måndag 6 januari 2020

SQUASH - SOPPA MED KESOKLÄMMA, 2 PORT.



                     HEJSAN !

HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 gul lök
400 g squash
1 mjölig potatis
5 dl grönsaksbuljong
2 msk Philadelphiaost  5%,
salt , peppar
paprikapulver
KESOKLÄMMA :
1 skiva mjukt tunnbröd
150 g keso
1 paprika
eller 2 halvor i olika färger
1/2 tsk pepparrot
1 msk hackad gräslök

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  löken och grovhacka den .
Ansa squashen och skär den i tärningar .
Skala potatisen och skär den i bitar.
FRÄS  lök, squash och potatis i ytterst
lite matfett några minuter .
Tillsätt buljongen och låt allt koka mjukt
under lock ca 15 - 20 minuter.
HÄLL soppan i en matberedare eller mixer
och kör till en jämn pure .
Häll tillbaka PURE'N i kastrullen och låt
soppan koka upp på nytt .
Vispa ner Philadelphia och låt osten smälta .
Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
KÄRNA ur paprikan och tärna den ganska fint
till kesoklämman .  Hacka gräslöken .
RÖR ner riven pepparrot i keson och smaka av.
Tillsätt paprika och gräslök .
Dela tunnbrödet och fördela kesoröran över det.
Rulla samman .

SMAKLIG MÅLTID !


SKUMRUTOR MED KOKOS, 20 ST.




                      HEJSAN !

Ibland blir jag så  jättegottsugen  !
Då kan det vara bra att ha några sådana
här godingar på lut !!

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 msk GELANTINPULVER
4 dl strösocker
1 1/2 dl kallt vatten
1 äggvita
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 dl kokosflingor
1 1/2 msk kakao

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA GELANTINPULVER och hett vatten i en kopp
och låt svälla  ca 5 minuter .
Vispa ihop socker, kallt vatten , äggvita och vaniljsocker
till ett lätt skum med elvisp .
RINGLA ner GELANTINET under vispning och fortsätt
vispa med HÖG hastighet i  10 - 15 minuter.
BLANDA kokos och kakao och strö ut hälften av blandningen
i en djup form med måtten 30 x 20 cm.
Bred ut äggvitesmeten i formen och strö över resten av kokos-
blandningen .  Låt vila i kylen minst 3 timmar.
SKÄR i rutor och doppa kanterna i kokosen som ligger kvar i
formen .

TIPS ! mini- bitar  om Du vill ha mycket !

LYCKA TILL !




SKALDJURSPANNA , 4 PORT.




                      HEJSAN !

mmm...! HIMLA GOTT !
Duger gott och väl som Bjudrätt !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g räkor med skal
1 ask kräftstjärtar i lag
2 schalottenlökar
250 g champinjoner
3 dl grädde
2 msk hummerfond
(1 msk konjak)
salt
kajennpeppar
dill

SÅ HÄR GÖR DU :
Skala räkorna och låt kräft-
stjärtarna rinna av .
Skala löken och hacka den.
Ansa och skiva svampen .
Fräs lök och svamp i lite
matfett tills vätskan har kokat
in och svampen har fått lite färg.
Tillsätt grädde och hummerfond.
Låt allt koka upp och sjud några
minuter.  Smaka av med konjak,
salt och kajennpeppar .
Rör ner skaldjuren och låt allt
bli genomvarmt  men inte koka.
Strö över hackad dill .
BJUD luftigt nykokt ris eller bara
gott bröd till !


SMAKLIG MÅLTID !