tisdag 9 maj 2023

RÅGRUTOR MED FLINGOR & FRÖN , CA 18 ST .

          HEJSAN  !


ATT baka bröd i långpanna  är smidigt och gott .

DE  Rustika rågrutorna är toppade med rågflingor

och  flingsalt .

VÄL värda att baka .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

5 dl kallt vatten

50 g rumsvarmt smör / margarin

2 dl rågflingor

2 msk krossade linfrön

2 tsk salt

2 msk mörk sirap

2 tsk anis

ca 10 - 11 dl rågsikt

GARNERING :
rågflingor , flingsalt,


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  ner jästen i en bunke .

Tillsätt vattnet och rör ut jästen .

2)  TILLSÄTT övriga ingredienser och arbeta degen 

kraftigt i maskin i ca 5 min eller dubbla tiden för hand .

3)  LÅT degen jäsa under bakduk i 2 timmar.

4)  FÖRDELA degen i en långpanna ca 26 x 38 cm ,

med bakplåtspapper.

Strö över rågflingor och flingsalt .

5)  SKÄR degen i rutor och nagga den med en gaffel .

6)  LÅT brödet jäsa under bakduk i ca 45 minuter .

Sätt ugnen på 225 grader .

7)  GRÄDDA brödet mitt i ugnen i 20 - 25 min .

Låt det svalna på galler under en bakduk .


mm...LYCKA TILL !
















MINA KÄCKA KALL-JÄSTA FRUKOSTFRALLOR MED LIN - & SOLROSFRÖN , 8 ST.

 


                          HEJSAN  !


DE här frallorna ska DU sätta degen till kvällen innan .

BAKA ut dem , lägg på bakpappersklädd plåt , ställ 

in i kylen till nästa morgon .

På morgonen slår DU på ugnen och när ugnen är klar 

 sätter  DU in bröden .


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst

3 dl filmjölk

1 msk linfrö

1/2 dl solrosfrön

1 msk flytande honung

1 tsk salt

1 dl rågmjöl + 1/2 dl till utbakningen 

4 dl vetemjöl

GARNERING :

solrosfrön 


SÅ HÄR GÖR DU :
1) PÅ KVÄLLEN :

Smula jästen i en bunke och lös upp den med filmjölken .

2)  TILLSÄTT LINFRÖN,  solrosfrön, honung och salt .

Arbeta in 1 dl rågmjöl och vetemjölet .

Degen är väldigt kladdig , men arbeta INTE in mer mjöl.

Använd 1/2 dl rågmjöl till att forma 8 st frallor .

( eventuellt med 2 matskedar ,om det är för kladdigt )

3)  LÄGG FRALLORNA på ett bakplåtspapper och ställ 

in dem i kylskåpet att jäsa över natten med en bakduk över.

4)  PÅ MORGONEN :  Sätt ugnen på 250 grader .

Ställ fram bröden i rumstemperatur medan ugnen blir varm .

5)  PENSLA FRALLORNA  med vatten och strö på solrosfröna .

6)  GRÄDDA FRALLORNA mitt i ugnen i ca 10 minuter .


Dessa frallor gjorde jag ofta 

när jag arbetade sent på SUS .

Väldigt Käckt !


LYCKA TILL !