torsdag 6 september 2018
PALSTERNACKSGRATÄNG, 4 PORT.
HEJSAN !
Det här är farmor Annas PALSTERNACKSGRATÄNG.
Den här är jättegod, - den måste Ni prova .
Palsternacka i sig har ju lite sötaktig- mjäll smak.
Så gratängen är väl värd att göra .
HÄR ÄR RECEPTET :
3/ 4 kg palsternackor
vatten, salt
2 dl riven ost
1 dl mjölk
1 tsk potatismjöl
1 dl finhackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva palsternackorna.
KOKA dem i mjuka i lättsaltat vatten
(1 tsk salt/ 1 /2 liter vatten) ca 10 min.
Låt dem rinna av .
SÄTT ugnen på 250 grader.
VARVA palsternackorna och osten i en
smord ugnssäker form .
Det bör vara ost överst , Blanda mjölken
med potatismjölet och häll över.
GRATINERA i ugnen tills osten smält
och gratängen fått färg, 10-15 minuter.
STRÖ på persiljan.
SERVERA med leverpastejsmörgåsar .
LYCKA TILL !
FRU ANNORLUNDAS, UGNSPANKAKA MED RÅRIVNA ÄPPLEN , 4 PORT.
HEJSAN !
FRU ANNORLUNDAS, ugnspannkaka är riktigt god, smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl, BERTE QVARN
1/2 tsk salt
1 msk matfett
4 - 6 äpplen
3 msk socker
2 tsk kanel
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman äggen och hälften av mjölken.
Tillsätt mjölet och vispa till en slät smet .
Vispa ner resten av mjölken och saltet .
SMÖRJ en långpanna 30 x 40 cm . SÄTT ugnen på 225 grader.
HÄLL pannkakassmeten i långpannan.
SKÖLJ äpplena . RIV dem grovt på rivjärn.
Fördela det rivna över pannkaka- smeten i långpannan.
Blanda socker och kanel och strö det överst.
GRÄDDA pannkakan i ugnen tills den har fått färg
och smeten har stannat, ca 30 minuter.
SKÄR pannkakan i portionsbitar.
SERVERA med finskuren vitkål blandad med russin.
LYCKA TILL !
FARMOR ANNAS KUMMINBRÖD, 8 - 10 ST.
HEJSAN !
Detta är ett riktigt gammalt recept på bröd.
Farmor bakade det när jag var liten tös - detta gillades bäst .
Det känns bra att ha farmors gamla recept,
så det lär bli en hel del här .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör
3 dl vatten
25 g jäst
1/2 tsk salt
1 tsk socker
ca 9 dl vetemjöl
GARNERING:
kumminfrön, grovt salt
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret, tillsätt vattnet och värm det fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i en del av degvätskan, tillsätt resten av vätskan, salt,
socker och så mycket vetemjöl att degen blir smidig.
Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme.
ARBETA degen på bakbord och dela den i 8 - 10 lika delar.
Forma ovala bullar som läggs på plåt med bakplåtspapper-(lättare, - än smord plåt)
Pensla med lite ljummet vatten på bullarna, så fäster garneringen bättre.
GARNERA med kumminfrön och grovt salt, gör ett snitt och låt
jäsa 15 - 20 minuter. GRÄDDA i 225 grader ca 15 minuter.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)