torsdag 6 september 2018

PALSTERNACKSGRATÄNG, 4 PORT.




                 HEJSAN !
Det här är farmor Annas  PALSTERNACKSGRATÄNG.
Den  här är jättegod, - den  måste Ni prova .
Palsternacka i sig har ju lite sötaktig- mjäll smak.
Så  gratängen är väl värd att göra .

HÄR ÄR RECEPTET :
3/ 4  kg  palsternackor
vatten, salt
2 dl riven ost
1 dl mjölk
1 tsk potatismjöl
1 dl finhackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva  palsternackorna.
KOKA  dem i mjuka i lättsaltat vatten
(1 tsk salt/ 1 /2  liter  vatten) ca 10 min.
Låt dem rinna av .
SÄTT  ugnen på 250 grader.
VARVA  palsternackorna  och  osten  i en
smord ugnssäker  form .
Det bör vara ost överst ,  Blanda mjölken
med potatismjölet  och  häll  över.
GRATINERA i  ugnen  tills  osten  smält
och gratängen  fått  färg,  10-15 minuter.
STRÖ  på  persiljan.
SERVERA med leverpastejsmörgåsar .

LYCKA TILL !

FRU ANNORLUNDAS, UGNSPANKAKA MED RÅRIVNA ÄPPLEN , 4 PORT.




                      HEJSAN !
FRU  ANNORLUNDAS,  ugnspannkaka  är riktigt god, smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl, BERTE  QVARN
1/2 tsk salt
1 msk matfett
4 - 6 äpplen
3 msk socker
2 tsk kanel

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  samman äggen och hälften av mjölken.
Tillsätt  mjölet och vispa till en  slät  smet .
Vispa ner resten av mjölken och saltet .
SMÖRJ en långpanna 30 x 40 cm . SÄTT ugnen på 225  grader.
HÄLL  pannkakassmeten  i  långpannan.
SKÖLJ  äpplena .  RIV dem  grovt på rivjärn.
Fördela  det  rivna  över  pannkaka-  smeten  i långpannan.
Blanda  socker och kanel  och strö det överst.
GRÄDDA  pannkakan i  ugnen  tills  den  har  fått  färg
och  smeten  har  stannat, ca 30 minuter.
SKÄR  pannkakan  i  portionsbitar.
SERVERA  med  finskuren  vitkål  blandad med russin.

LYCKA  TILL !



FARMOR ANNAS KUMMINBRÖD, 8 - 10 ST.




                      HEJSAN !

Detta  är  ett riktigt  gammalt  recept  på  bröd.
Farmor bakade  det  när  jag  var liten  tös - detta gillades bäst .
Det känns bra att ha  farmors gamla recept,
så det lär bli en hel del här .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g  smör
3 dl vatten
25 g jäst
1/2 tsk salt
1 tsk socker
ca 9 dl vetemjöl
GARNERING:
kumminfrön,  grovt salt

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT smöret, tillsätt vattnet  och värm det  fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i en del av degvätskan, tillsätt  resten av  vätskan, salt,
socker  och  så  mycket vetemjöl att  degen  blir  smidig.
Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme.
ARBETA  degen  på  bakbord och  dela  den  i  8 - 10 lika  delar.
Forma  ovala  bullar  som  läggs på  plåt med bakplåtspapper-(lättare, - än smord plåt)
Pensla med lite ljummet vatten på bullarna, så fäster garneringen bättre.
GARNERA  med kumminfrön och grovt salt,  gör ett snitt  och låt
jäsa  15 - 20 minuter.  GRÄDDA i  225  grader ca 15 minuter.

LYCKA  TILL !