HEJSAN !
Ett rustikt brytbröd är perfekt till många,
barnen älskar att få bryta en bulle själv !
Dessutom smakar det gott av alla kryddor .
OM DU är osäker på om brödet är klart , använd en köttermometer , innertemperaturen
på ett mörkt bröd ska vara 98 grader och på ett ljust bröd ska den vara 96 - 97 grader .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl vatten
2 1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl DINKELFLINGOR
9 dl vetemjöl Special
PENSLING :
1 ägg
TOPPING :
1 msk solrosfrön
1 msk pumpafrön
1/2 msk CHIAFRÖN
1 tsk sesamfrön
1/2 msk melonkärnor
1 tsk rågkross
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
SMÖRJ en springform med avtagbar kant ,
ca 24 - 27 cm i diameter .
SMULA ner jästen i en degblandare eller
stor skål .
Värm vattnet fingervarmt , 37 grader .
Häll vattnet över jästen och lös upp den .
Tillsätt salt, olja och DINKELFLINGOR .
ARBETA in vetemjölet lite i taget och
degen smidig i 5 minuter med maskin ,
för hand den dubbla tiden .
LÅT degen jäsa övertäckt på varm och
dragfri plats i ca 30 minuter .
TA upp degen på lätt mjölat bakbord och
forma degen till en rulle .
Dela rullen i 11 stycken bitar .
Rulla varje bit till runda bullar .
PLACERA bullarna i den smorda formen .
LÅT bullarna jäsa övertäckta på varm och
dragfri plats i ca 30 minuter .
PENSLA bullarna med ett uppvispat ägg
med en nypa salt i ägget , och strö över frön,
Du kan själv välja vilka frön och vilken mängd
Du vill ha .
GRÄDDA i ugnens mitt i ca 30 - 35 minuter .
TA ut brödet och låt det vila i formen .5-6 min.
Ta ut brödet ur formen och låt det svalna
under bakduk .
LYCKA TILL !
och
GOD FORTSÄTTNING !