fredag 1 januari 2021

BRYTBRÖD , 1 STORT BRÖD CA 11 BULLAR .


                                      

                                       HEJSAN !

Ett  rustikt  brytbröd  är  perfekt  till  många,
barnen  älskar  att  få  bryta  en  bulle själv !
Dessutom  smakar  det  gott  av  alla  kryddor .
OM  DU  är osäker  på  om  brödet  är  klart , använd en köttermometer ,  innertemperaturen 
på  ett  mörkt  bröd  ska  vara  98 grader  och  på  ett  ljust  bröd  ska  den  vara 96 - 97  grader .                
HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst
5  dl  vatten
2 1/2  tsk  salt
1/2  dl  rapsolja
2  dl  DINKELFLINGOR 
9  dl  vetemjöl  Special
PENSLING :
1  ägg
TOPPING :
1  msk  solrosfrön
1  msk  pumpafrön 
1/2  msk  CHIAFRÖN
1  tsk  sesamfrön
1/2  msk  melonkärnor
1  tsk  rågkross

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på   200  grader .
SMÖRJ  en  springform  med  avtagbar  kant ,
ca  24 - 27  cm  i  diameter .
SMULA  ner  jästen  i  en  degblandare  eller
stor  skål .
Värm  vattnet  fingervarmt ,  37 grader .
Häll  vattnet  över  jästen  och  lös  upp  den .
Tillsätt  salt,  olja  och  DINKELFLINGOR .
ARBETA  in  vetemjölet  lite  i  taget  och  
degen  smidig  i  5  minuter  med  maskin , 
för  hand  den  dubbla  tiden .
LÅT  degen  jäsa  övertäckt  på  varm  och
dragfri  plats  i  ca  30  minuter .
TA  upp  degen  på  lätt  mjölat  bakbord  och
forma  degen  till  en  rulle .
Dela  rullen  i  11 stycken  bitar .
Rulla  varje  bit  till  runda  bullar .
PLACERA  bullarna  i  den  smorda  formen .
LÅT  bullarna  jäsa  övertäckta  på  varm  och
dragfri  plats  i  ca  30  minuter .
PENSLA  bullarna  med  ett  uppvispat  ägg
med  en  nypa  salt i  ägget ,  och  strö  över  frön,
Du  kan  själv  välja  vilka  frön   och  vilken  mängd 
Du  vill  ha  .
GRÄDDA  i  ugnens  mitt  i  ca  30 - 35  minuter .
TA  ut  brödet  och  låt  det  vila  i  formen .5-6 min.
Ta  ut  brödet  ur  formen  och   låt  det  svalna
under  bakduk .

LYCKA  TILL  !
och  
GOD  FORTSÄTTNING !