söndag 18 december 2022

MIN SUPERGODA MOROTSSOPPA MED APELSIN & SAFFRAN , 2 PORT,

 


                        HEJSAN  !


DET här är  en  soppa  som  brukar bli  uppskattad av  de  flesta .

KÄNNS  lyxigt  med  de  frasiga  brödtärningarna !

mm...!  så  gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g morötter

2 potatisar 

1/2 purjolök

2 tsk smör

1/2 g saffran

1/2 tsk smulad rosmarin

5 dl hönsbuljong

strimlat skal och pressad saft av 1/2 apelsin

salt, peppar 


TILLBEHÖR :  4 skivor rostat bröd / skär i små tärningar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÖLJ ,  skala och  skär  morötter, 

potatis  och purjolök i skivor .

2)  HETTA upp smöret i en kastrull och

fräs morötter och purjolök på svag  värme.

Tillsätt saffran och rosmarin och lägg i 

potatisen .

Häll i buljongen .  Låt  koka  på  svag värme 

under lock tills rotsakerna är mjuka , ca 10 min.

3)  SILA  av lite av buljongen men spara den .

Finfördela  rotsakerna  i matberedare .

Häll tillbaka pur-en i resten av buljongen och hetta 

upp soppan på nytt .

Smaksätt med apelsinsaft och med salt och peppar

om det behövs .

GARNERA med apelsinskal .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL!

GOD JUL !

BRYSSELKÅL MED PARMASKINKA OCH PINJENÖTTER , 4 PORT .

 


  VITLÖK GOD KRYDDA  BRYSSELKÅL .                    

PARMASKINKAN  i rätten kan tas bort  om

DU önskar en helt grön rätt  .

Ersätt den gärna med pressad vitlök, så får 

brysselkålen en "ny " smak .   


HÄR ÄR RECEPTET :

1 paket (250 g) tinad brysselkål

1 paket (80 g)  skivad parmaskinka

2  msk olivolja /rapsolja

2 msk rostade pinjenötter

1 - 2 tsk pressad citronsaft

1/2 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

HALVERA brysselkålen .

STRIMLA parmaskinkan .

HETTA upp en stekpanna med oljan 

och fräs brysselkålen i ca 2 minuter .

BLANDA ner parmaskinka, pinjenötter

och citronsaft .

SALTA och peppra .


GOD -JUL !