tisdag 29 januari 2019

RÖDBETSBRÖD med linfrön,,,2 stycken.



                 HEJSAN !

Nu ska vi pigga upp brödet med rödbetor och linfrön .
Himla gott
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl fullkorns-DINKELMJÖL
3 dl vatten,  kokhett
2 tsk salt
5 dl vatten
25 g jäst
1 1/2 dl råa rödbetor,  rivna
2 msk hela linfrön
ca 13 dl fullkorns-DINKELMJÖL

SÅ HÄR GÖR DU:
HÄLL 2 1/2 dl mjöl i en bunke.
HÄLL 3 dl kokhett vatten i en annan bunke
och tillsätt saltet .  Häll blandningen  över
mjölet och låt det stå i ca 5 minuter.
VÄRM upp 5 dl vatten till 37 grader och
smula ner jästen .  Rör om tills den lösts upp.
Häll degvätskan över det skållade mjölet .
TILLSÄTT rödbetor och linfrön.
Tillsätt mjölet lite i taget.  Arbeta degen i maskin
i ca 5 minut  eller i 10 minuter  för  hand.
KLICKA ut degen i 2 brödformar, ca 1 1/2 liter
gärna med vågmönster i botten (det ser fint ut när brödet är klart)
smörade eller med bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa under bakduk i 1 timma.
SÄTT ugnen på 250 grader.
NAGGA  bröden med en gaffel.
Grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 5 min.
SÄNK ugnsvärmen till 200 grader .
Grädda bröden ytterligare 40-45 minuter, eller
tills  de är klara.
Låt dem svalna på galler under bakduk .

LYCKA TILL !