söndag 25 september 2016

FRANSK TOMATGRATÄNG 4 PERSONER.



HEJSAN !


mmm...så himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 bifftomater ,
1 squash,
1 aubergine ,
2 gula lökar ,
1 dl olivolja ,
salt, peppar, timjan ,
2- 3 dl riven färsk parmesan .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA tomater . squash och aubergine .
Skala och skiva löken .
VARVA  grönsakerna i en ugnsfast form
eller fat med kant .
Ringla över olja .
Krydda .
Strö på osten .

GRÄDDA ca 30 min. i  200 grader.

DENNA gratäng kan Du äta som den är eller med en god sås till,
som pepparsås, finns att köpa färdig i handeln .
(det är kanske bara jag, som gillar med pepparsås till ?)

mm...gott är det .  Du kan givetvis ha vad Du vill till.

LYCKA TILL !

NÄSTA GÅNG ...PANNBIFF .



HEJSAN !

Ett litet TIPS !

Nästa gång Du gör pannbiff , linda en baconskiva  runt varje biff.
Fäst med tandpetare, lägg biffarna i en ugnssäker form .
Skiva några tomater och lägg på biffarna .
Strö på riven god ost .
STEK i ugn på 200 grader i 25 minuter.
Använd  skyn till sås, tillsätt 1 dl grädde och 1tsk soja ,
häll i en kastrull och koka upp !

LYCKA  TILL  !

LUSTFYLLD BÄRLIKÖR - SPARA SOMMAREN PÅ FLASKA.



HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 Liter bär ,  röda eller svarta vinbär, krusbär, blåbär eller hallon.
5 dl socker ,
75 cl okryddat brännvin ,

SÅ HÄR GÖR DU :

VARVA de rensade bären med sockret  i en stor burk .
Häll på brännvinet och förslut väl .
Låt stå i rumstemperatur ca 5 veckor .
Skaka  burken då och då så att sockret löser sig .
SILA ifrån bären och fyll likören på väl rengjorda flaskor
som tillsluts väl.
Undvik att få med  bottensatsen .
LAGRA likören mörkt  och svalt i ett par månader eller
gärna längre .

Vi brukar spara bären i frysen , så tar vi fram dem till glass
och vispad grädde  eller i  drinkar .

LYCKA  TILL !