måndag 29 oktober 2018

SILVERKAKA MED RUSSIN.



                      HEJSAN !

En enkel och jättegod kaka till kaffe och te .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
2 tsk pressad citronsaft
3 dl vetemjöl, BQ
1 krm salt
5 äggvitor
1 dl russin

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .Smörj och bröa en kransform, ca 1 1/2 liter.
RÖR smör och socker vitt och poröst.  Blanda ner citronsaften.
VISPA äggvitorna till mycket hårt skum .
SIKTA  ner vetemjölet blandat med bakpulvret och saltet .
Tillsätt hälften av äggvitorna och rör samman  smeten .
VÄND försiktigt  ner  resten  av  vitorna  samt russinen .
Häll smeten i formen .
GRÄDDA på galler i nedre delen av ugnen , ca 40 minuter .
LÅT kakan svalna lite i formen  innan  den  stjälps  upp  på  galler  för  att  kallna .
Sikta  eventuellt  lite  florsocker  över  kakan  vid  servering.

LYCKA  TILL!






















































































































































































































































































































































































































































































KÖTTFÄRSWOK MED NUDLAR, 2 PORT.




                     HEJSAN !

Mera snabbmat ! - mm...

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g äggnudlar
250 g nötfärs
2 tsk flytande matfett
1 förpackning wokgrönsaker ca 500 g
1 dl vatten + 1/4 buljongtärning
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk soja
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA nudlarna enligt anvisning på förpackningen .
BRYN  köttfärsen i matfettet i en wok eller stekpanna.
Rör den grynig under tiden .
Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med några minuter .
Rör om under tiden .
SPÄD med vattnet, smula i buljongen och sänk värmen .
Smaksätt med salt, peppar och soja och låt allt koka ca 5 min.
LÅT nudlarna rinna av och blanda ner dem i köttfärswoken .
SMAKLIG MÅLTID !

POTATISSALLAD MED CHORIZO, 4 PERS.



                     HEJSAN !

Snabbmat ? - visst,det går fort att göra iordning,
gott är det också .
HÄR ÄR RECEPTET :
8 kokta potatisar
3 chorizokorvar
4 tärnade tomater
150 g tärnad ost
1/2 dl hackad gräslök
(om barnen inte gillar gräslök, ställ en liten skål vid sidan om)
2 msk vinäger
6 msk raps- eller olivolja
salt å peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
TÄRNA den kokta potatisen .  Skär korven i slantar
och fräs upp den snabbt i en stekpanna.
Blanda med potatis, tomat-och osttärningar .
RÖR samman gräslök, oljan och salt å peppar .
Vänd ner i salladen .
Ha gärna en påse bladsallad tillhands, gärna med rödbetsstavar.
SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !