fredag 10 mars 2017

GROVT BRÖD MED MOROT OCH FRÖN 1 BRÖD.



              HEJSAN !

Degen till detta goda frukostbröd  rör Du enkelt
ihop KVÄLLEN INNAN.
Bara att grädda på morgonen.
Och ja, den lilla mängden jäst räcker !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl mjölk,
2 tsk FIBERHUSK ,
15 g jäst,
1 ½ dl kvarg ,
2 msk  matolja ,
1 ½ tsk salt ,
1 finriven morot (1 ½ dl )
½ dl  hela linfrön ,
½ dl  FIBREX ,
2 dl glutenfri  MUSLIBLANDNING,
ca 6 dl glutenfri mjölmix.
GARNERING :
SOLROSFRÖN.

SÅ HÄR GÖR DU :
Värm 2 dl av mjölken till fingervarm temperatur.
Mät upp FIBERHUSKEN i en bunke och häll
den ljumma mjölken över .
Rör om och låt blandningen  svälla i ca 5 minuter.
Smula ner jästen i bunken .
Tillsätt resterande mjölk (kall) och kvarg.
Rör tills jästen löst sig .
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta samman
till en blank men ganska lös deg .
I maskin behöver degen arbetas i ca 5 minuter,
för hand något längre .
Smörj en avlång 1 ½ liters bakform , klicka ner degen
och strö över solrosfrön.
Lägg en lätt fuktad bakduk över brödet .
Låt jäsa kylskåpskallt över natten eller 8- 10 timmar.
Nästa morgon sätts UGNEN PÅ 200 GRADER.
Ställ in brödet i nedre delen av ugnen  och
grädda 45 - 50 minuter.
Stjälp  det nygräddade brödet ur formen och
låt svalna på  bakgaller.

Visst är det härligt att vakna till doften av nygräddat bröd !

LYCKA  TILL !

SAFTIGT GROVBRÖD 2 ST.




                HEJSAN !

Det här är ett jättegott bröd ,  som Du blir ombedd att baka gång på gång.

HÄR ÄR RECEPTET :
DAG 1:
2 ½ dl vatten ,
2 ½ dl rågkross ,
2 dl solroskärnor ,
½ dl linfrön ,
2 tsk salt,
DAG  2 :
2 ½ dl vatten ,
30 g  jäst ,
1 ½ dl mörk sirap ,
3 dl grovt rågmjöl ,
3 dl fint rågmjöl ,
3 dl vetemjöl ,

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda ingredienserna under dag 1 i en bunke .
Låt  stå över natten  i kylskåp .
Ta ut bunken ur kylen och låt allt bli  rumsvarmt.
Värm vattnet  fingervarmt .
Rör ut jästen i vattnet i en bunke till en hushålls-
assistent .
Blanda ner resten av ingredienserna  plus allt från
dag 1 .
Kör i hushållsassistenten i ca 10 minuter.
Fördela degen i två avlånga bakformar  och platta
till  med  mjölade händer .
Låt jäsa under duk i minst 40 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Grädda bröden i ca 30 minuter.
Låt dem därefter svalna invirade i en ren handduk.

LYCKA  TILL !