söndag 30 juli 2017

KRUSBÄR I ROMLAG 1 SATS.



              HEJSAN !

Vi  provar  det  här  också,  när  vi  ändå  är  igång !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  liter  KRUSBÄR,
2 1/2  dl  vatten,
2 1/2   dl  socker,
1  krm  NATRIUMBENSOAT ,
2  msk  rom .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÖLJ  och  rensa  bären .
Mät  upp  vattnet  och  sockret  i  en  kastrull .
Ge  lagen  ett  uppkok .
LÄGG  ner  bären  i  omgångar  och  sjud  en
kort  stund,  helst  utan  att  Krusbären  spricker .
Ta  upp  bären  med  hålslev  och  lägg  dem  i
en  varm,  väl  rengjord  burk .
När  alla  bären  ligger  i  burken,  ge  lagen  ett
uppkok .
TA  kastrullen  från  värmen .
Rör  ut  NATRIUMBENSOATEN  i  lite  av  den
heta  lagen  och  rör  ner .
Häll  den  heta  lagen  över  bären  nästan  ända
upp  till  kanten .
SKEDA  rommen  över  inläggningen  som  nu 
bör  fylla  burken  ända  upp  till  kanten.
Förslut  genast  väl  med  lock .

Gott !

LYCKA  TILL !

KRUSBÄRS- CHUTNEY .



               HEJSAN !

KRUSBÄR ,  - Ja,  vad  ska  man  göra  av  dem ?  -förutom  kräm !
                         Jag  hittade  ett  recept  i  gamla  gömmor, - sen  2002.
                         Vi  provar  det .
HÄR ÄR RECEPTET :

1 liter  KRUSBÄR,
1 gul  lök,
1  vitlöksklyfta,
2  tomater,
2 1/2 dl  vitvinsvinäger,
3  dl  brun  farin,
1  tsk  salt,
1  tsk  malen  ingefära,
2  stjärnanis,
1 krm  cayennepeppar,
1  krm  NATRIUMBENSOAT,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RENSA  och  skölj  KRUSBÄREN .
Skala  den  gula  löken  och  skär  i  klyftor .
Skala  även  vitlöksklyftan .
Skär  tomaterna  i  mindre  bitar .
LÄGG  bären  och  grönsakerna  i  en  matberedare
eller  använd  en  mixer .
Kör  alltsammans  till  en  pure' .
HÄLL  moset  i  en  tjockbottnad  kastrull  och  tillsätt
övriga  ingredienser  förutom  konserveringsmedlet .
Värm  upp  och  låt  Chutneyn  småkoka  UTAN  lock
tills  den  tjocknar,  ca  1  timme.
TA  KASTRULLEN  FRÅN  VÄRMEN.

Rör  ut  NATRIUMBENSOATEN  i  lite  av  den  heta
massan  och  rör  ner .
HÄLL  upp  Chutneyn  på  en  varm,  väl  rengjord, 
vidhalsad  flaska .
Förslut  väl .

LYCKA  TILL !