söndag 30 juli 2017
KRUSBÄR I ROMLAG 1 SATS.
HEJSAN !
Vi provar det här också, när vi ändå är igång !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter KRUSBÄR,
2 1/2 dl vatten,
2 1/2 dl socker,
1 krm NATRIUMBENSOAT ,
2 msk rom .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och rensa bären .
Mät upp vattnet och sockret i en kastrull .
Ge lagen ett uppkok .
LÄGG ner bären i omgångar och sjud en
kort stund, helst utan att Krusbären spricker .
Ta upp bären med hålslev och lägg dem i
en varm, väl rengjord burk .
När alla bären ligger i burken, ge lagen ett
uppkok .
TA kastrullen från värmen .
Rör ut NATRIUMBENSOATEN i lite av den
heta lagen och rör ner .
Häll den heta lagen över bären nästan ända
upp till kanten .
SKEDA rommen över inläggningen som nu
bör fylla burken ända upp till kanten.
Förslut genast väl med lock .
Gott !
LYCKA TILL !
KRUSBÄRS- CHUTNEY .
HEJSAN !
KRUSBÄR , - Ja, vad ska man göra av dem ? -förutom kräm !
Jag hittade ett recept i gamla gömmor, - sen 2002.
Vi provar det .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter KRUSBÄR,
1 gul lök,
1 vitlöksklyfta,
2 tomater,
2 1/2 dl vitvinsvinäger,
3 dl brun farin,
1 tsk salt,
1 tsk malen ingefära,
2 stjärnanis,
1 krm cayennepeppar,
1 krm NATRIUMBENSOAT,
SÅ HÄR GÖR DU :
RENSA och skölj KRUSBÄREN .
Skala den gula löken och skär i klyftor .
Skala även vitlöksklyftan .
Skär tomaterna i mindre bitar .
LÄGG bären och grönsakerna i en matberedare
eller använd en mixer .
Kör alltsammans till en pure' .
HÄLL moset i en tjockbottnad kastrull och tillsätt
övriga ingredienser förutom konserveringsmedlet .
Värm upp och låt Chutneyn småkoka UTAN lock
tills den tjocknar, ca 1 timme.
TA KASTRULLEN FRÅN VÄRMEN.
Rör ut NATRIUMBENSOATEN i lite av den heta
massan och rör ner .
HÄLL upp Chutneyn på en varm, väl rengjord,
vidhalsad flaska .
Förslut väl .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)