lördag 18 december 2021

JULENS - LIME GRAVADE STRÖMMING , 4 personer.

  


                                          HEJSAN !


Det  här  måste  NI  smaka !

Så himla  gott  !

Jag fick receptet av en arbetskamrat , som bjöd 

hem oss tre andra till henne , och då bjöd hon oss på detta .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g strömmings - file'

3 msk  socker

2 msk salt

6 krossade vitpepparkorn

saft och rivet skal av 2 limefrukter

CHILISÅS :

2 dl lätt kräm fraiche 

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 - 1 kryddmått chilipasta

1 - 2 kryddmått malen ingefära

rivet skal av limefrukt 

salt 

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  samman  socker  med  salt  och  vitpeppar .

LÄGG  den  sköljda  och avrunna  strömmingen  i  en

skål,  varva  dem  med  socker-blandningen ,  rivet limeskal

och  pressad  limesaft .

GÖR under  tiden  såsen .

Blanda  samman  alla  ingredienserna  till  såsen  och  smaka

av  med  lite  salt .

Ställ  såsen  kallt .

HETTA  upp  en  stekpanna  med  lite  smör/margarin

och  halstra  strömmings-fileerna  ca 1 minut per sida .

BJUD  strömmingen  ny halstrad  tillsammans  med såsen .

SERVERA på JULBORDET .


NJUT  säger jag bara !

GOD JUL !





FISK UNDER GRÖNT TÄCKE , 4 PORTIONER .

 


                                                HEJSAN  !

Det  här  är  smaskens  kan  Ni  tro !

BRED  en  blandning  av  persilja,  ost,  olivolja 

och  ströbröd  över  fisken  och  gratinera ,

Gott,  snabbt  och  lätt .


DET HÄR BEHÖVER DU :

ca 500 g  fiskfile'  av lax, hälleflundra eller gös 

TILL GARNERING 

4 dl hackad persilja

2 dl smakrik ost ,  t ex västerbottenost 

eller lagrad svecia

rivet skal av 1 citron

3 msk olivolja

1/2 dl ströbröd

2 tsk salt

TILLBEHÖR 

kokt , gärna pressad potatis

1 paket, ca 250 g ,  hel spenat

kräm fraiche smaksatt med paprika 

och chili .


SÅ HÄR GÖR DU ,

SÄTT ugnen på 200 grader .

Blanda alla ingredienser till garneringen .

LÄGG fisken på ett smort ugnsfast fat .

Bred över persiljeblandningen .

Sätt in fatet mitt i ugnen och gratinera

fisken 15 - 20 minuter tills den är färdig.

SERVERA med kokt potatis och smörstekt 

spenat  samt en kräm fraiche - sås .

SMAKLIG MÅLTID !



                                                   

                                                         


JULENS GODA JANSSONS FRESTELSE , 4 PERS.

 


                                        HEJSAN  !


Janssons  Frestelse,  har jag lärt mig  att äta  som  vuxen ,

smakerna var väl lite annorlunda som barn .

Men nu  är det så himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 gula lökar

10 - 12  medelstora  potatisar

1 burk ansjovis

1 tsk salt

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1  msk  ströbröd

UGN :  200 grader.


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och  skär  löken i tunna  skivor .

Fräs  den  mjuk  och  glansig  i  lite  smör/margarin .

Skala  potatisen  och  skär  den  i  tunna  strimlor .

LÄGG  hälften  av  potatisen  i  en  smord  form .

Salta .  Lägg  därefter  i  lök  och  ansjovis .

Täck  med  resterande  potatis .

Salta  försiktigt  och  droppa  över  ansjovisspad .

Häll  över  grädde  och  mjölk.

Strö  över  ströbrödet  och  klicka  på  lite  smör-klickar .

GRÄDDA  mitt  i  ugnen  50 - 60 min  eller  tills 

potatisen  är  mjuk  och  fått  fin  färg .


LYCKA TILL !

GOD JUL !