måndag 3 maj 2021

MED EN DOFT AV DET THAILÄNDSKA KÖKET , 4 PORT.




                                        HEJSAN !

EN  gång  i  tiden hade vi en god vän från THAILAND .
LILA, gjorde denna rätt,  många gånger när vi träffades .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2  tsk olja
4 kyckling-FILEER
salt, peppar
1/2 purjolök
2 rödlökar
250 g broccoli
1 1/2  dl grönsaksbuljong
tärning eller fond
1  tsk  honung
5  dl pasta , gärna små makaroner

SÅS :
1 dl matlagningsyoghurt
1  msk  riven ingefära

SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA  upp  hälften  av  oljan  i  en  wok eller annan rymlig panna .
FINSTRIMLA KYCKLINGFILEERNA och bryn dem ett par minuter .
Salta och peppra.  LÄGG strimlorna vid sidan om .
FYLL på med lite mer olja .  STRIMLA och fräs snabbt upp purjolök
och rödlök .  LÄGG i broccoli och låt allt sedan mjuk-stekas utan att ta färg .
BLANDA i kycklingstrimlorna .  HÄLL på buljongen och klicka i honung .
SJUD upp hastigt .  RÖR i den kokta pastan och smaka av med salt å peppar.
 
BLANDA  yoghurten med ingefära och servera till .

SMAKLIG MÅLTID 
och LYCKA TILL !





TIPS !



                                             HEJSAN !

TIPS FÖR EN LYCKAD MJUK  KAKA  !
ÄGG och socker ska vispas vitt och pösigt , men aldrig  längre än 3-4 min,
med elvisp annars kan den färdiggräddade kakan sjunka.
KAKAN kan också sjunka om den gräddas för kort tid eller i för låg ugnsvärme .
FÖR hög värme kan däremot göra att kakan spricker . 

MJÖL och andra torra ingredienser ska vändas ner försiktigt i äggsmeten  så att
den invispade luften inte försvinner . Kakan kan annars bli kompakt.
GRÄDDA  kakan i en välsmord , bröad  form med de mått som anges i receptet.

KAKAN är färdiggräddad när den släpper formens kant och provstickan är torr
när den stuckits i kakans tjockaste del .

LÅT den nygräddade kakan stå i 5 minuter innan den stjälps upp och låt den sedan 
kallna under formen , då blir den saftig och fin .

TACK !

LYCKA  TILL !

ÄPPELFYLLDA PANNKAKOR, - DAGENS DESSERT , 4 PORT.





                                                HEJSAN  !

NÅGOT GOTT  FÅR  MAN  VÄL UNNA SIG  IBLAND !
JAG  BLIR  ALDRIG  TRÖTT  PÅ  PANNKAKOR .  DE  ÄR  GODA  SOM  DE  ÄR 
MEN KANSKE MED  LITE  SYLT  OCH  VISPAD  GRÄDDE, ÄR  INTE DUMT.
 NU  HAR  JAG  FYLLT  PANNKAKORNA  MED ÄPPLEN  OCH  NÖTTER ,
OCKSÅ HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
PANNKAKOR 
3  ägg
1/2  tsk  salt
1  tsk  strösocker
5 - 6  dl  mjölk
2 1/2  dl  vetemjöl,-  BERTE QVARN 
ca  50  g  smör/margarin

FYLLNING :
4 - 6  äpplen
2  msk  smör
2  msk  strösocker 
3 - 4  msk  mandelspån eller 
hackade  hasselnötter
4  msk  ljus  sirap

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA ägg  salt  och  socker  i  en  bunke .
TILLSÄTT  2  dl  av  mjölken  och  vispa  till  en  jämn  smet.
BLANDA  i  mjölet .
SPÄD med  resten  av  mjölken lite  i  taget .
SMÄLT smöret  och  rör  ner  det  i  smeten , då behövs det inget 
extra  fett  vid  gräddningen .
GRÄDDA  tunna pannkakor , lägg dem i  en  hög på ett fat .

DELA  klyfta, kärna ur och skiva äpplen .
FRÄS äppleskivorna i smöret ca 5 minuter .
STRÖ över sockret och blanda försiktigt .
LÅT svalna .
SÄTT ugnen på 225 grader .
VIK varje pannkaka dubbelt två gånger, 
fördela fyllningen i dem och lägg pannkakorna
på ett ugnssäkert fat .
STRÖ övermandelspån .  RINGLA över sirapen .

GRATINERA i mitten av ugnen ca 5 minuter .

LYCKA TILL !



FISK - OCH RÄKGRYTA . 4 PORT.





                                     HEJSAN  !

I DENNA  GODA  GRYTA  HAR JAG SPISKUMMIN ,
MEN OM DU INTE GILLAR  SPISKUMMIN  KAN  DU 
TA  SVARTPEPPAR  ELLER  PAPRIKAPULVER .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
2 gula  lökar
2 paprikor  gärna  röda
2 msk  olivolja
2 hönsbuljongtärningar
2 burkar  krossade  tomater
1 -2 tsk  malen  spiskummin
4 kokta  potatisar
200 g  grytbitar  av  fisk , t  ex  sej , 
HOKI eller lax .
150 g  skalade  räkor 
1/2 kruka  persilja
4  portioner  couscous  eller  ris

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och  hacka  löken .
DELA kärna  ur  och  hacka  paprikan .
FRÄS  det i  ca   3  minuter.
SMULA  ner  buljongtärningarna ,  tillsätt 
tomaterna  och  koka  ca  5  minuter .
SMAKA  av  med  spiskummin .

BLANDA  i  tärnad  potatis  och  fiskbitar 
och  låt  koka  ytterligare  ca  5  minuter .
BLANDA  i  räkorna  och  låt  allt  bli  genomvarmt .
STRÖ  över  strimlad  persilja .

SERVERA  fiskgrytan  med  couscous  eller  ris .

SMAKLIG  MÅLTID !
och
LYCKA  TILL !