lördag 14 november 2009

CITRONSTÄNGER MED KOKOS 30-36 ST.

Möra kakor med frisk
smak av citron o´lime.

MÖRDEG:
3 1/4 dl vetemjöl
1 dl socker
125 g smör
1 äggula
garnering:
ca 1/2 dl citron eller
citrusmarmelad.
ca 2 msk kokos.
UGN 225 GRADER.

Så här gör DU:
Hacka samman ingredienserna
till mördegen,använd gärna
matberedare.
Låt vila svalt ca 1 timme.

Kavla ut degen till en
rektangel på ett bakplåts-
papper.
Placera i en liten långpanna.
ca 25x35cm.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 7 min.
Bred på marmeladen medan kakan
är varm,strö på kokos.
Låt svalna.Skär i längder,ca 8x3cm.

mmm,så goda!
LYCKA TILL!

ÄPPLEKAKAN MED DET LILLA EXTRA.4-6 PERS.

jaa, hej allesammans
nu är jag med, nästan...

Denna måste DU smaka
den är så ljuvligt god.

MÖRDEG:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 ägg
KARAMELL:
50 g smör
1 1/4 dl strösocker
5-6 äpplen
ev 3 msk calvados
TILLBEHÖR:
Vispad grädde
UGN:225 grader.

Så här gör DU:
MÖRDEG:
Blanda ingredienserna i en
matberedare eller direkt
på bakbordet.
Lägg degen kallt ca 30 min.
KARAMELL:
Smält smöret i en stekpanna
och strö över sockret så
att det karameeras.
Häll karamellen i en pajform
med ca 24 cm i diameter.
Se till att hela botten
blir täckt.Låt svalna.

Skala och kärna uräpplena.
Skär dem i skivor.
Låt dem ev dra i calvados
i ca 1 timme.
Täck pajbotten med äppleskivorna.
Lägg dem så tätt som möjligt.

Kavla ut mördegen och lägg den
som ett lock över äpplena.
Tryck till kanterna runtom.
Klipp små jack i degen så
att ångan kan komma ut.
GRÄDDA mitt i ugnenca 35 min
Låt kakan stå en stund .
Stjälp upp den på ett
serveringsfat.

Hoppas att NI får en trevlig kaffestund.
LYCKA TILL.