måndag 30 mars 2020

PÅSKMUFFINS - AMBROSIA MUFFINS 20 ST.



                    HEJSAN !

Jag brukar inte nu för tiden plocka fram
några påskharar eller påskkärringar .
Men dessa underbart goda  muffins ,
med sin speciella, gör jag bara till Påsk.

Här behöver Du folieformar.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
3 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk koncentrerad apelsinjuice

GLASYR ;
1 1/2 dl florsocker
ca 1 msk apelsinjuice
lite syltat apelsinskal

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet och låt det svalna .
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
BLANDA  vetemjöl, bakpulver och
vaniljsocker och rör ner detta tillsammans
med det smälta smöret i smeten .
SMAKSÄTT med apelsinjuice .
FYLL folieformar till 2/3 med smet och
grädda dem i 200 grader i ca 10 minuter .
RÖR  ut  florsockret med apelsinjuice
och bred glasyren över kakorna då de kallnat .
GARNERA  med apelsinskal .

LYCKA TILL !

OSTFRANSKA, 1 STORT eller 2 mindre BRÖD.



                    HEJSAN !

Jag är så svag för detta bröd - himla gott ,
att äta som det är eller med något gott på
som Du gillar, eller rostat med smör ,
marmelad och ett par skivor ost. ...,mmm !

HÄR ÄR RECEPTET  ;
50  g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk  matolja
2 krm salt
1 tsk socker
100 g riven ost,  typ Västerbottenost
eller Svecia
ca 9 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
ca 1/2 dl ost till garnering

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en  bunke och
häll över det ljumma vattnet .
RÖR om så att jästen löser sig .
TILLSÄTT olja, salt, socker, den
rivna osten och det mesta av mjölet
och arbeta degen smidig .
LÅT degen jäsa övertäckt i ca 45 min.
TAG upp degen på mjölat bakbord och
arbeta in mjöl till en lätthanterlig deg .
DELA den i två delar och rulla ut varje
del till en längd ca 30 cm .
SNO  längderna om varandra  och lägg
brödet i en avlång 2 liters smord form .
LÅT brödet jäsa i ytterligare 45 min .
PENSLA brödet med uppvispat ägg och
strö över riven ost .
SÄTT formen i 250 graders varm ugn
och sänk till 200 grader.
GRÄDDA brödet  ca 30 minuter.
SÄTT in en plåt över brödet i slutet av
gräddningstiden  för att undvika att osten
bränns .
LÅT brödet svalna innan det stjälps ur
formen .

LYCKA TILL !