torsdag 13 april 2017

KLASSISK TORSDAGSSILL 4 PERS.



                 HEJSAN !

SILL  &  STRÖMMING...
är  samma  fisk  fast  från  olika  delar  av  landet .
Den  som  fångas  i  Östersjön  heter  strömming,
den  som  fångas  på  Västkusten  och  Skåne
heter  sill .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600 g  rensad  sill/ strömming ,  eller 1 kg orensad )
salt ,
dillkvistar ,
rågmjöl ,
smör/margarin till stekning ,
gröna  ärter,
POTATISMOS :
ca  1 kg potatis ,
2- 2½ dl varm mjölk ,
2 msk smör/margarin,
salt, peppar

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA,  skiva  och  koka  potatisen  mjuka.
Rensa  och  skölj  sillen/ strömmingen .
Ta bort ryggben  och fenor, salta.
Lägg dillkvistar på köttsidorna  och vik ihop
sillarna  till börsar .
VÄND  fisken i rågmjöl  och stek dem i smör/
margarin  3-4 min på var sida .
MOSA  potatisen,  tillsätt den varma mjölken
stegvis  tills Du  får  önskad konsistens,
rör  ner  smöret/margarinet .
Salta och peppra .
SERVERA  sill och mos med ärter,
garnera med dillkvist .

(hela vinterhalvåret har vi mer eller mindre ätit ärtsoppa ,
nu blir det TORSDAGSSILL  eller annan fisk )

LYCKA  TILL !