onsdag 12 september 2018
TEKAKA MED KARDEMUMMA .
HEJSAN !
Det här var längesen jag gjorde, men ett tag gjorde jag den jämt !
Himla god !
HÄR ÄR RECEPTET:
5 dl vetemjöl=BERTE QVARN
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
100 g smör/margarin
2 dl mjölk
1 tsk stött kardemumma
GARNERING: 6 hackade sötmandlar + 2 msk pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU ;
BLANDA de torra ingredienserna .
Finfördela matfettet i blandningen.
TILLSÄTT mjölken och arbeta
snabbt ihop degen. Lägg den i en
smord form, ca 24 cm i diameter.
Strö på mandel och pärlsocker.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i ca 15 min.
Låt den kallna på galler under bakduk.
Kakan går bra att frysa .
Jag tycker kakan är godast till en kopp varmt te.
Vad tycker Du ?
LYCKA TILL !
OSTKAKA , 6 PORT.
HEJSAN !
Hemmagjord ostkaka , mmm.. så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g Keso
1/2 dl sötmandel
3 ägg
1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl = BERTE QVARN
2 dl mjölk
SÄTT ugnen på 175 grader.
SÅ HÄR GÖR DU ;
BÖRJA med att skålla och skala mandeln .
Hacka mandeln fint. Vispa ägg och socker.
Rör ner mjöl. Keso, mandel och mjölk.
HÄLL smeten i en smord ugnssäker form.
Grädda i ugnen , ca 1 timme .
SERVERA gärna med bär eller sylt och
ska det vara riktig fest , - gärna lite vispad grädde !
LYCKA TILL !
BIRGITS GRÖNSAKSLÅDA 2 PORT.
HEJSAN !
Det här var både enkelt och gott !
HÄR ÄR RECEPTET ;
100 g purjolök
100 g morötter
50 g blekselleri
salt, peppar, HERBAMAREÖRTSALT
2 ägg
3 dl lättmjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA grönsakerna. Skär i mindre bitar .
Förväll dem i lättsaltat vatten . Blanda
ägg och mjölk till äggstanningen och krydda den.
LÄGG grönsakerna i en ugnssäker form .
Slå äggstanningen över. Grädda i 200 grader i 30 min.
SERVERA med en sallad , 2 skivor knäckebröd
samt citronvatten.
LYCKA TILL !
MJUK PUMPAKAKA MED NUTELLATÄCKE, 6-8 BITAR.
HEJSAN !
Detta är en saftig kaka med pumpa, ingefära
och kardemumma .
NUTELLA TÄCKET på toppen stelnar om
Du ställer kakan i kylen.
HÅLLBARHET, utan TOPPING håller kakan 4-5 dagar i rumstemperatur,
med TOPPING ca 1 vecka i kyl. Går bra att frysa .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g BUTTERNUTPUMPA
2ägg
2 dl strösocker
2 dl BERTE QVARN= vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
1/2 msk malen ingefära
1 nypa salt
3/4 dl olivolja
TOPPING :
2 dl valfri chokladkräm, t ex NUTELLA
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Skala pumpan, riv den grovt och krama ur.
LÄGG alla ingredienser till kakan i en STOR
bunke och blanda väl. Häll smeten i en
bakpappersklädd form 10x30 cm.
GRÄDDA kakan i mitten av ugnen i 40-45 min.
BRE på chokladkrämen när kakan har svalnat.
LYCKA TILL !
PUMPA - SOPPA MED KNAPRIGA SKINKCHIPS, 4 PERS
HEJSAN !
Värmande pumpasoppa är en fin inledning
på en höstmiddag .
Pumpasoppan toppar vi med skinka som fått
crispa till sig i ugnen .
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g BUTTERNUTT-pumpa
1/2 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
ca 5 cm färsk ingefära
olja till stekning
1 tsk torkad timjan
skal och saft av 1 tvättad apelsin
1 liter kycklingbuljong
salt å peppar
SKINKCHIPS ;
4 skivor lufttorkad skinka
TOPPING;
pumpakärnor
hackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA pumpan och skär den i mindre bitar.
Skala löken och hacka den fint.
Skala och pressa vitlöken .
Skala ingefäran och riv fint.
Fräs pumpan med löken, vitlöken och ingefäran
mjuk i olja i en kastrull ihop med timjan och
finrivet apelsinskal .
TILLSÄTT buljong och låt sjuda utan lock i 20-25 min.
Smaka av med salt, peppar, pressad saft av apelsin
och eventuellt mer ingefära.
SÄTT ugnen på 200 grader.
LÄGG skinkskivorna på bakpappersklädd plåt och
tillaga i ugnen ca 10 minuter tills de blir krispiga.
Låt svalna. Toppa soppan med lite pumpakärnor
och persilja vid servering.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)