onsdag 12 september 2018

TEKAKA MED KARDEMUMMA .



 
                   HEJSAN !

Det här var längesen jag gjorde, men ett tag gjorde jag den jämt !
Himla god !

HÄR ÄR RECEPTET:
5 dl vetemjöl=BERTE QVARN
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
100 g smör/margarin
2 dl mjölk
1 tsk stött kardemumma
GARNERING:  6 hackade sötmandlar + 2 msk  pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU ;
BLANDA  de  torra  ingredienserna .
Finfördela  matfettet  i  blandningen.
TILLSÄTT  mjölken  och  arbeta
snabbt  ihop  degen.  Lägg den  i en
smord  form, ca 24 cm i diameter.
Strö på  mandel  och  pärlsocker.
GRÄDDA i  nedre  delen  av  ugnen i ca 15 min.
Låt den kallna  på  galler  under  bakduk.
Kakan  går  bra  att frysa .
 Jag tycker kakan är godast  till  en  kopp  varmt te.
Vad tycker Du ?

 LYCKA TILL !

OSTKAKA , 6 PORT.



                 
                         HEJSAN !

Hemmagjord ostkaka , mmm.. så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g Keso
1/2 dl sötmandel
3 ägg
1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl =  BERTE QVARN
2 dl mjölk
SÄTT ugnen på  175 grader.

SÅ HÄR GÖR DU ;
BÖRJA med att skålla och skala mandeln .
Hacka mandeln fint.  Vispa ägg och socker.
Rör ner mjöl.  Keso,  mandel och mjölk.
HÄLL  smeten  i en smord  ugnssäker form.
Grädda  i  ugnen ,  ca 1 timme .
SERVERA  gärna med bär eller sylt och
ska det vara riktig  fest , - gärna lite vispad grädde !

LYCKA TILL !

BIRGITS GRÖNSAKSLÅDA 2 PORT.



               HEJSAN !

Det här var både enkelt och gott !

HÄR ÄR RECEPTET ;
100 g purjolök
100 g morötter
50 g blekselleri
salt, peppar,  HERBAMAREÖRTSALT
2 ägg
3 dl lättmjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA grönsakerna.  Skär i mindre bitar .
Förväll dem i lättsaltat vatten .  Blanda
ägg och mjölk till äggstanningen och krydda den.
LÄGG grönsakerna i en ugnssäker  form .
Slå äggstanningen över. Grädda i 200 grader i 30 min.
SERVERA  med en sallad , 2 skivor knäckebröd
samt citronvatten.

LYCKA TILL !

MJUK PUMPAKAKA MED NUTELLATÄCKE, 6-8 BITAR.



                    HEJSAN !

Detta är en saftig kaka  med pumpa, ingefära
och kardemumma .
NUTELLA TÄCKET  på toppen stelnar om
Du ställer  kakan  i  kylen.

HÅLLBARHET,  utan TOPPING håller kakan 4-5 dagar i rumstemperatur, 
med TOPPING  ca 1 vecka  i kyl.  Går bra att frysa .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g BUTTERNUTPUMPA
2ägg
2 dl strösocker
2 dl BERTE QVARN= vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
1/2 msk malen ingefära
1 nypa salt
3/4  dl olivolja
TOPPING :
2 dl valfri chokladkräm,  t ex  NUTELLA

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  175 grader .
Skala pumpan, riv den grovt och krama ur.
LÄGG alla ingredienser till kakan i en STOR
bunke och blanda väl.  Häll  smeten i  en
bakpappersklädd  form  10x30 cm.
GRÄDDA kakan i mitten av ugnen i 40-45 min.
BRE på chokladkrämen när kakan har svalnat.

LYCKA TILL !

PUMPA - SOPPA MED KNAPRIGA SKINKCHIPS, 4 PERS



                 HEJSAN !

Värmande  pumpasoppa  är  en  fin  inledning
på  en  höstmiddag .
Pumpasoppan toppar vi  med skinka  som fått
crispa  till sig  i  ugnen .

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g BUTTERNUTT-pumpa
1/2 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
ca  5  cm  färsk ingefära
olja till stekning
1 tsk torkad timjan
skal och saft av 1 tvättad  apelsin
1  liter kycklingbuljong
salt å peppar
SKINKCHIPS ;
4 skivor lufttorkad skinka
TOPPING;
pumpakärnor
hackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  pumpan och skär den i mindre bitar.
Skala löken och hacka den fint.
Skala och pressa vitlöken .
Skala ingefäran och riv fint.
Fräs pumpan med löken, vitlöken och ingefäran
mjuk i olja i en kastrull ihop med timjan och
finrivet apelsinskal .
TILLSÄTT buljong och låt sjuda utan lock i 20-25 min.
Smaka av med salt, peppar, pressad saft av apelsin
och eventuellt mer ingefära.
SÄTT ugnen på 200 grader.
LÄGG skinkskivorna på bakpappersklädd plåt och
tillaga i ugnen ca 10 minuter tills de blir krispiga.
Låt svalna.   Toppa soppan med lite pumpakärnor
och persilja vid servering.

LYCKA TILL !