söndag 18 december 2016

FARMORS , VALNÖTS-MAZARINER 15 ST.


HEJSAN !

Det här är en riktig JUL- KAKA,  mm... .

HÄR ÄR RECEPTET :

300 g mandelmassa,
2 ägg,
2 msk starkt kaffe,
1 påse valnötskärnor, 40 g,

SÅ HÄR GÖR DU :

RIV mandelmassan fint och blanda med
ägg och kaffe.
Fördela smeten i Aluminium-formar och
garnera varje kaka med  en valnötskärna.

GRÄDDA i mitten av ugnen i 200 grader
ca 10 minuter.

Ack, så god !

                        GOD  JUL !

STJÄRNKAKOR, CA 120 ST.



 HEJSAN !

SMAKA  på dessa  underbart goda  frasiga småkakor.

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g sötmandel,
3 1/2 dl florsocker,
2 tsk kanel,
ca 10 dl vetemjöl,
250 g smör,
1 dl vatten.

SÅ HÄR GÖR DU :

MAL mandeln och blanda med florsocker,
kanel och vetemjöl.
Arbeta in smör och vatten och lägg degen
kallt 1 timme.
KAVLA ut degen till 1 cm tjock platta och
ta ut kakor med stjärn - mått .
Lägg dem på smorda plåtar  och grädda i
mitten av ugnen  i 175 grader ca 15 minuter.

            GOD  JUL !

KANELSTÄNGER 150 ST.



HEJSAN !

Dessa är ljuvligt goda , kan inte sluta när man väl börjat
att smaka på dem !
För mej ett måste ,  på kaffefatet under JULEN!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg,
4 dl strösocker,
200 g mjukt smör,
1 tsk vaniljsocker,
1 tsk bakpulver,
8 1/2 dl vetemjöl,

GARNERING :
2 msk strösocker,
2 msk kanel,

SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA  ägg och socker .
Blanda ner smöret.
Blanda vaniljsocker och bakpulver i vetemjölet
och vänd ner det i smeten till en deg.
Täck med plast och ställ degen svalt en timme.
TRILLA degen till penn-smala stänger som
delas i 6-7 cm långa längder .
Rulla dem i en blandning av  socker och kanel.
Lägg dem glest på bakpappersklädd plåt .
KAKORNA  flyter ut under gräddningen .

GRÄDDA  mitt i ugnen i 200 grader 8- 10 min.

                    GOD  JUL !

FARMORS RÖDKÅL 4- 5 PORT.



     HEJSAN !

1 kg rödkål,
1 gul lök ,
4-5 fasta syrliga äpplen,
2 msk smör,
4 kryddpepparkorn,
6 kryddnejlikor,
2 msk socker,
2 msk vinäger,
1 tsk salt,
2 msk svartvinbärs GELE',
1 1/2 dl rödvin.

SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ och strimla  rödkålen fint .
Skala och skär löken i  klyftor.
Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor (med skal).

SMÄLT smöret i en rymlig, tjockbottnad kastrull.
Varva kålstrimlorna med lök och äppelklyftorna .
Krossa kryddpepparkornen .
Tillsätt dem och kryddnejlikor, socker, vinäger
och salt .

LÅT alltsammans koka sakta under lock i 30 minuter.
Rör om då och då .
Vänd ner svartvinbärs- GELE'N  och rödvinet  efter
halva tiden ,

                          GOD JUL !

LÄCKER BRYSSELKÅL . 4 PORT.


     HEJSAN !

Detta ät vi igår ,  - så himla gott .
Att jag inte gjort den kombinationen  förr !?

BRYSSELKÅL äter man på flera håll i Sverige till Jul.
Om Du inte brukar göra det, så pröva ändå den här
senapssvängda brysselkålen,
Himla god till skinka,...mmm.
Du  ångrar Dig inte !

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g brysselkål,
1 rödlök,
smör eller margarin,
2 dl vispgrädde,
2 msk fransk senap,
salt,
nymalen svartpeppar,

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  brysselkålen knappt mjuk i lättsaltat vatten.
Ta upp brysselkålen och låt vattnet rinna av.
SKALA och strimla löken .
Fräs löken i smör i en kastrull, häll på grädden och
koka ihop ca 10 minuter.
TILLSÄTT senap och smaka av med salt och peppar.

LÄGG ner brysselkålen i grädden och låt den koka
någon minut .

Till  detta åt vi  köttfärslimpa med sviskon i.
Och rårivna morötter,  med  ett rivet äpple .

mm...så himla gott !

                             GOD JUL !