onsdag 4 januari 2023

BIRGITS , LANTBRÖD , 2 ST .

 


                          HEJSAN  !


BIRGIT och jag ,  vi fann varandra ,  när Birgit kom 

till den avdelningen , jag  arbetade på .

Birgit  var en rackare på att baka  .

En dag hade hon med sig detta ljuvligt goda bröd .


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl  vatten

2 msk olja

25 g jäst

1 1/2 tsk  salt

ca 14  dl ljust lantbrödsmjöl 

TILL PENSLING :

vatten

UGN : 275 grader ,  200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LJUMMA  vattnet  till fingervärme 

37 grader ,  och  tillsätt  oljan .

2) SMULA jästen i en bunke .

Tillsätt vätskan och rör om tills jästen 

löst sig .

3)  TILLSÄTT salt och nästan allt mjöl,

spara lite till utbakningen .

Arbeta degen kraftig för hand  eller i maskin .

Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter .

4)  TA UPP degen på mjölat bakbord och forma

till två runda bröd .

Låt jäsa övertäckt på bakpappersklädd plåt ca 40 min.

5)  SKÅRA mönster i brödet med vass kniv eller små

jack med sax .

Pensla med vatten .

Strö över lite mjöl .

GRÄDDA 5 minuter  mitt  i  ugnen på 275 grader .

Sänk till 200 grader och grädda vidare ca 15 minuter .

Låt svalna på galler utan bakduk .


Detta är ett lantbröd med knaprig skorpa .

Passar utmärkt att servera till en varm sallad 

eller lätt lunch .


LYCKA TILL !




UGNSBAKAD TORSK MED BACON OCH GRÖNKÅL , 4 PERS . ( middag / lunchlåda, om det blir något över) .

 


                HEJSAN  !


Jag fick bara lite grann grönkål över,  från julen som var .

Vad ska jag göra med detta ??  tänkte jag .

Lägg det över något sa maken !  typ fisken, vi ska äta idag.

Sagt och gjort ...!

Resultatet blev en fantastisk middag 

rik på både festkänsla och matglädje .


HÄR ÄR RECEPTET :

4 bitar ryggfile' av torsk

1 paket bacon

10 cm purjolök

50 g grönkål

1 vitlöksklyfta

1 dl riven parmesanost

1 dl vitt vin

1 1/2 dl vispgrädde

salt och peppar

MANDELPOTATISMOS :

1 kg mandelpotatis

50 g smör/ margarin

1 1/2 dl mjölk

2 nypor salt

vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SÄTT ugnen på 200 grader . 

Skiva baconet i bitar, hacka purjolöken,

kålen  och vitlöksklyftan .

2)  STEK  baconet knaprigt i en het stekpanna,

när det börjar bli klart, tillsätt purjolöken , 

kålen och vitlöken .

Låt det fräsa på ett par minuter till .

Vänd  ner osten och smaka av med salt å peppar .

3)  LÄGG  torsken i en ugnssäker form .

Salta och peppra runtom och fördela baconröran 

uppe på torskbitarna .

Häll på vinet och grädden i formen .

Baka i mitten av ugnen i 18 - 20 minuter .

Ta ut, garnera gärna med finhackad grönkål 

och servera direkt .

4)  MANDELPOTATISMOS :

SKALA  potatisen och lägg i en kastrull, fyll

på med vatten och salta väl .

Koka på medelvärme tills potatisen är mjuk

ca 15 minuter .

Häll av vattnet och låt potatisen ånga av .

5)  SMÄLT  smöret  och häll i mjölken så att det blir 

en ljummen vätska .

Mosa potatisen med en hand visp och rör ner vätskan.

Smaka av med salt och vitpeppar .

SERVERA  till den ugnsbakade torsken .

SMAKLIG MÅLTID  !


LYCKA TILL !