HEJSAN !
BIRGIT och jag , vi fann varandra , när Birgit kom
till den avdelningen , jag arbetade på .
Birgit var en rackare på att baka .
En dag hade hon med sig detta ljuvligt goda bröd .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vatten
2 msk olja
25 g jäst
1 1/2 tsk salt
ca 14 dl ljust lantbrödsmjöl
TILL PENSLING :
vatten
UGN : 275 grader , 200 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
1) LJUMMA vattnet till fingervärme
37 grader , och tillsätt oljan .
2) SMULA jästen i en bunke .
Tillsätt vätskan och rör om tills jästen
löst sig .
3) TILLSÄTT salt och nästan allt mjöl,
spara lite till utbakningen .
Arbeta degen kraftig för hand eller i maskin .
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter .
4) TA UPP degen på mjölat bakbord och forma
till två runda bröd .
Låt jäsa övertäckt på bakpappersklädd plåt ca 40 min.
5) SKÅRA mönster i brödet med vass kniv eller små
jack med sax .
Pensla med vatten .
Strö över lite mjöl .
GRÄDDA 5 minuter mitt i ugnen på 275 grader .
Sänk till 200 grader och grädda vidare ca 15 minuter .
Låt svalna på galler utan bakduk .
Detta är ett lantbröd med knaprig skorpa .
Passar utmärkt att servera till en varm sallad
eller lätt lunch .
LYCKA TILL !